Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Vepřový steak se skořicí
K tomuto receptu budeme potřebovat plátky z vykoštěné vepřové pečeně (kare), které paličkou naklepeme. Počet plátků nechám na Vás podle toho kolik Vás bude a podle toho jaký máte apetit. Tyto plátky naložíme na pár hodin do marinády. Příprava marinády - Do mísy vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přilejeme 1 deci oleje ( samozřejmě záleží kolik budeme mít plátků masa, které by mělo být v marinádě ponořené ), dále do marinády přidáme sůl, bílý mletý pepř a špetku mleté skořice, která spolu s citronovou šťávou dodá tu hlavní chuť. Pro zpestření chuti můžeme přidat kapku vodky nebo tequili. Plátky po odležení v marinádě opečeme na pánvi na rozpáleném tuku mírně do zlatova. Mezitím si uvaříme rýží dle návodu na obalu (cca 15 - 17 minut ve vroucí osolené vodě) nejlépe chutná jasmínová rýže, kterou můžeme po uvaření smíchat za horka se sušenými rozinkami. Po té maso vyjmeme z panve a podáváme na talíř spolu s rýží. Maso přelijeme vypečenou šťávou z pečeně. Myslím, že by se tomuto jídlu hodil dobrý bílý Tokaj nebo bílé Pineau a nebo bílé Porto.
Filety z ryby se skořicí
Použijeme filety z Pangasiuse, mořské štiky nebo tresky ( výběr je na Vás). Tyto filety opět namarinujeme a necháme minimálně dvě hodiny odležet v marinádě. Marináda - do mísy opět vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přidáme 1 deci oleje, dále přidáme sůl, koření na ryby a špetku mleté skořice. Mezitím si oloupeme brambory, které necháme vařit v osolené vodě do měka, pak je slejeme a opečeme na pánvi na rozpáleném tuku s na kolečka nakrájenou cibulí. Z marinády přesuneme rybu do pánve a na mírném ohní pečeme. Takto namarinovaná ryba se dá i grilovat v létě na grilu, jen jí zabalíme do alobalu. Opečenou rybu servírujeme spolu s popečenými bramborami a cibulkou. K tomu bych navrhoval bílé víno nabo lehčí červené.
Vánoční plněná kotleta
Použijeme opět plátky z vepřové pečeně nebo kotlety (počet nechám na Vás). Kotletu naklepeme paličkou a z boku ostrým nožem uděláme kapsu. Do kapsy pak vložíme náplň, kterou vytvoříme tím, že do mísy nasypeme hrst vlašských ořechů, hrst sušených rozinek, nakrájenou na proužky jednu cibuli, nakrájené na malé kostičky jedno jablko, bílý pepř, sůl, kávovou lžičku mleté skořice, 1 deci červeného vína a lžičku pimenta nebo chilli omáčky. To vše promícháme a naplníme s tím kotletu. Po té opečeme na pánvi na rozpáleném tuku. Jako přílohu si připravíme lehký bramborový salát, tím že uvaříme do měka oloupané a nakrájené brambory, ty necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na kolečka červenou cibuli a na malé kostičky kyselou nakládanou okurku. To vše smícháme v míse s vychladlým barmborem, přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice a kávovou lžičku cukru krupice. Celé to promícháme a můžeme podávat s opečenou kotletou. K tomu bych volil aromatičtější červené víno a jako digestiv koňak Prunier X.O.
Tak dobrou chuť !
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva
Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...
Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt
Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...
V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině
Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...
Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít
Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x