Koňak v detailu III - jak se to míchá
Umění sklepmistra a míchání koňaku spočívá v tom, že pozoruje jak se surová lihovina vyvíjí. Ví kdy vyměnit sudy z vlhkých částí do sušších a zná správná místa k zrání. Jsou firmy, které nevlastní žádné vinice ani lihovary a nakupují pálenku od " BOUILLEUR DE PROFESSION " to jsou živnostníci, kteří destilují pro firmy a čerstvě vypálený destilát prodávají. Např. firma Delamain skupuje koňak 15 let starý pouze z oblasti Grande Champagne. Další velké firmy nestačí pokrýt svou produkci a také nakupují víno a nebo i čistý , čerstvý destilát od " BOUILLEUR DE CRU " vlastníků vinic, kteří svou úrodu část zpracují a část prodávají velkým koňakovým firmám. S těmito vinohradníky mají stoleté smlouvy. Na koňak má i velký vliv uskladnění v "CHAI " sklepích nebo spíše v přízemních budovách. Mnohé se nacházejí v blízkosti řeky Charenté a proto obsahují vysoký podíl vlhkosti. Naopak sudy ze sušších sklepů vydávají ostřejší pálenku. Zkušený sklepmistr dle potřeby přemístí sudy z vlhčích sklepů do sušších, nebo z přízemních pater do horních sušších a vzdušnějších. Tím zaručí optimální rozvoj chutě a aroma. Před mícháním se pálenka přelévá do sudů zvaných " KÁDĚ " o obsahu od 100 hl. a více, firma Audry používa kádě o objemu až 325 hl. Zde už působí znalosti, chutě a umění mistra míchače "BLENDERA ", který své tajemství předává z otce na syna. Míchají se zde různé stáří pálenek, kde k jednomu druhu koňaku je zapotřebí až stovky druhů pálenek. Poté se ještě pálenka dobarvuje karamelem a redukuje na 40 % alkoholu. Redukuje se buď destilovanou vodou a nebo vodou smíchanou s koňakem, té se říká " FAIBLES ". Nmíchaný koňak pak ještě v kádích odpočívá od pár měsíců až třeba tři roky aby se koňak uklidnil a ustálil. Poté je připraven k lahvování. Některé firmy jako např. Delamain, nebo Audry láhve před plněním vyplachují mladým nabo ředěným koňakem aby koňak po naplnění do láhve neutrpěl velkou změnu. Firma Lhéraud, Ferrand aj . používají pro velmi staré a vzácné koňaky, ručně vyráběné a foukané lahve. Někdy jsou tyto láhve v limitované edici číslované. Samotná kultůra výroby láhví je velmi široká a kreativní. Pro velmi staré a speciální koňaky se vytvářejí lahve z křišťálového skla zlacené 24 ti karátovým zlatem. Nebo jsou tyto koňaky ukládány do karaf z Limousinského porcelánu, také hojně zlacené. Co se týče tvarů, je to velmi široké spektrum, od různých tvarů jako např. knihy, golfové míčky , raketoplány až po karafy zlacené a prokládané diamanty. Někdy májí tyto speciální lahve a limitované edice větší cenu než samotný koňak ale bez něj by zase byli tyto lahve neprodejné. Zde se prostě snoubí prvotřídní kvalita koňaku s uměleckým dílem vytvořené z lahve.
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x