Koňak v detailu II - jak se to dělá I.
Sklizeň vinné révy začíná od 25 září, oficálně však 29 září na den svatého Michaela. Sklizené vinné hrozny se svážejí na statky, kde jsou lisovány v horizontálních nebo pneumatických lisech. Vylisované víno se nechá 3 týdny fermentrovat a výsledkem je zkvašené slabé víno o 9 % alkoholu, ideálně připraveno k destilaci. Připravené zkvašené víno se destiluje v tradičním měděném kotli nazvané " ALEMBIC ". Pálí se charentskou metodou dvojí destilace. Nefiltrované víno se nalije do baňaté nádoby a zahřívá se, dnes už většinou plynem. Alkoholové výpary postupně stoupají vzhůru a shromažďují se v měděné kopuli zvané cibule nebo hruška. Z něj vychází trubice zvaná " LABUTÍ KRK ", která se mění v kondenzační spirálu, která pak prochází chladící nádobou do sběrné kádě. Po ochlazení tyto páry kondenzují a stává se z ní první pálenka jemně zakalená s obsahem 27 až 32 % alkoholu. Tato tekutina se nazívá " BROUILLIS " nebo li " PŘEDEK ". K druhé destilaci se používá měděný kotel s kapacitou 30 hektolitrů. Druhé destilaci se říká " LA BONNE CHAUFFE " kde destilér zvaný " BOUILLEUR ",odděluje velmi jemné prchavé prvky, jež se vypaří ze střední části jako první, při teplotě 22 až 27 stupňů. Této střední části se říká " SRDCE ", které se odchytává jakmile pálenka dosáhne 60 % alkoholu, nesmí však obsahovat více jak 72 % alkoholu. Oddělené další dvě části se nazívají " HLAVA " a " OCAS " které se vracejí k " BROUILLIS " a znovu se destilují. Je to velmi složitý proces vyžaduje opravdového odborníka Bouilleura s vytříbenou chutí. Různé palírny to dělají odlišnými způsoby ale u všech je velmi sledováno rozdělování příslušných frakcí tekutiny. Celý složitý proces trvá asi 16 až 24 hodin a veškerá destilace musí být ukončena nejpzději do 31 března následujícího roku od sklizně.
Po složitém destilačním procesu putuje čirý destilát v plné síle 70 % alkoholu do dubových sudů. Tato síla objemu alkoholu se brzy po destilaci redukuje buď destilovanou vodou nebo vodou smíchanou s koňakem. Zpočátku se redukuje na 50 % až 55 % alkoholu. Po té se redukuje postupně aby koňak neutrpěl příliš velkou změnu a to zhruba 5 % alkoholu za rok nebo v různých česových rozmezí podle délky zrání pro kterou je koňak určen. Opravdu staré koňaky mohou být lahvovány dokonce v plné síle, které dosáhnou samovolně časem 40 % alkoholu,jako jsou opravdu staré koňaky od firmy Giraud nebo Ménard ale většinou jsou také redukovány. Během zrání probíhá složitá chemická reakce které se říka " ÉLEVAGE - ŠLECHTĚNÍ ". Aby došlo k stejnorodosti, přidávají některé firmy do sudů s pálenkou " BOISÉ " dubové hobliny namočené v koňaku, které tím urychlují zrání. Vrchol zrání přichází kolem padesáti let. Po šedesáti letech už koňak ze dřeva sudu skoro nic nezíská a kvalita se může i naopak zhoršit. Proto se pak přelévá do skleněných demižónů, kde už dál nezraje. Tyto zásoby velmi starého a vzácného koňaku se uchovávají v temných sklepích zvané " PARADIS ". Některé firmy používají k dobarvení koňaku cukrový sirup - karamel, jiné firmy naopak karamel a dubové hobliny odmítají a nechávají koňak přírodně vyzrát. Před mícháním se 1 rok až 3 roky koňak přelévá do kádí o 100 až 200 hektolitrech, aby se ustálil a byl připraven pro míchání a další zpracování. Po celou dobu zrání prostupuje dřevěnými sudy samovolné odpařování koňaku. Říká se tomu " ANDĚLSKÁ DAŇ ", úbytek odpařování činí kolem 3%. Proto sklepy zvané " CHAI " ve kterých sudy odpočívají, jsou pokryté černou plísní, která díky tomuto procesu vzniká.
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa
Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...
Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x