Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .
Mnozí z Vás namítají " Co z toho koňaku dělá vědu, vždyť je to kořalka jako každá jiná. Vždyť slivovice nebo vodka je lepší ." Ano je to každého názor, někdo má rád rum nekdo vodku a někdo třeba slivovici, každému chutná něco jiného . Mě chutné koňak a jiné ušlechtilé destiláty a proto o nich píšu. Když si někdo myslí, že je podle něj nejlepší slivovice je to na něm a ať o tom taky začne psát a já si to mile rád přečtu.
Tak jako jsou u nás řadu let vinné kluby a vinotéky, začali se zakládat kluby zaměřené na whisky a v neposlední řadě i na koňak. Jejich degustace se kloubí např. whisky a koňak nabo vína a koňak a nebo whisky a doutníky atd. Kde se hodnotí jednotlivé nápoje a jejich různá kritéria.
Nezahálí ani samotní výrobci, především velké firmy oživují trh s alkoholem. Snaží se přiblížit a oslovit především mladou populaci a to nejen novými nápoji ale i novými koktejly a longy. Přizpůsobují tomu nově míchané destiláty, které jsou přímo určené pro míchání koktejlů jako např. PURE & WHITE od firmy Hennessy. Přizpůsobují k tomu i samotné láhve a sklenky určené k longům a koktejlům, na první pohled hezky tvarovaná láhev musí zaujmout a oslovit. O to později je příjemné, když Vám mistr barman namíchá z této lahve skvělý drink opět v perfektně vypracovné sklence. Když je k tomu dobrá hudba na nějaké velké párty, která má švih a šťávu, je to prostě pro mladého člověka skvěle prožitý večer a rád se k oblíbenému drinku vrátí.
K oblíbenému drinku se rád vrátím, mám li ho dobře a odborně naservírovaný. To bývá problém dnešních číšníků, jež někteří nejsou ani v oboru vyučeni. V minulých článcích jsem psal jak by se tyto nápoje měli podávat, tak už se nechci opakovat. Jen se podělit s několika zkušenostmi s obsluhou. Tak řeba ve vyhlášené diskotéce Karlovy Lázně jsem si objednal u baru koňak ( měli jen jeden druh) a pseudo barman mi toho panáka jak říkal, začal nalévat do kelímku z umělé hmoty. Nevěřil sem vlastním očím a říkal jsem mu jestli na ten koňak nemá sklo. Následovala strohá odpověď " Sklo jó ? To mě tady rozbijou proto tady točíme do kelímků. "Já myslel, že kelímkáče jsou už akorát na venkovských zábavách, na venkovních akcí a né na vyhlášené diskotéce." říkám a ještě se snažím to nějak uhrát alespoň na jakékoli sklo. Pan barman povídá " já tu ale mám sklo jen na whisky " odpovídám " to nevadí hlavně že nějaké je, za hříšné peníze nebudu pít koňak z kelímku." To byla jedna z mnoha zkušeností. Druhá, v baru s názvem PIPI Grill sem si objednal koňak, slečna se ani nezeptala jaký chci a já už tušil, že to bude dobrodružství. Taky že bylo. Vytáhla láhev " made in tržnice " poté vzala sklenku do které z kávovaru pustila horkou vodu, tu pak vylila. Sklenku naplnila nápojem a servírovala, odvětil sem že sem chtěl koňak a né grog. V zápětí mi vmetla sebevědomě do obličeje, že sklenka na koňak se má nahřívat. BLBOST!. Říkám, že když už tu sklenku nahříváte tak tam ten koňak lejte a ne nějaké patoky z tržnice. Odvětila mi, že to koňak je, protože je to tam napsaný a jestli nechi ať si ho nedávám. To už se nedalo a odešl sem.
Samozřejmě že tu jsou i protiklady jako např. vinný bar Grand Cru, kde pan barman o své práci opravdu ví. Nabídl sortiment nabízených nápojů když sem si vybral přinesl patřičné sklo a džbánek s vodou. Poté přinesl samotnou láhev vybraného koňaku, nabídl etiketu k přečtení a po mém souhlasu teprve začal nalévat samozřejmě správnou míru, ke které nepotřeboval odměrku z které by to musel přelévat. Dnes už v internetových obchodech máme velký výběr těchto ušlechtilých detilátů, takže si můžeme vybrat k jaké příležitosti láhev budeme kupovat. Jestli jen tak nebo na párty, kde se budou míchat koktejly a nebo jako dárek blízkému, kde můžem pořídit jak dárkové balení tak i nějakou starou pěknou láhev či třeba raritu z limitované série. Co nakonec ?, pijte jen to kvalitní co Vám chutná, výběr je opravdu velký a dobrý. V restauracích si nenechávejte cpát nějaké náhražky a patoky v umělohmotných rádo by sklenkách, dbejte na to aby Vám vybraný nápoj taky trochu prezentovali a né jen tak plácli na stůl, vždyť je to všechno jen hra.
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Milan Pavlíček
Stav koňaku v minulém roce
Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - IV
První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - III
Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - II
Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - I
Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .
Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Pineau ?
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Brandy
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Armagnac
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.
Milan Pavlíček
Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách
Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...
Milan Pavlíček
Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...
Milan Pavlíček
Těstoviny na několik způsobů .
Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...
Milan Pavlíček
Degustace ? Proč ne !
V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...
Milan Pavlíček
Dobrý den, odtáhli mi auto .
Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...
Milan Pavlíček
Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .
Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x