Zdeněk Pohlreich - Don Quichote české gastronomie
Často vyslechnu rozhovor, kdo je lepší, Pohlreich nebo Babica ? a divák hodnotí sledovanost. Mnohé naše hospodyně hodnotí, který je sympatičtější a že, Pohlreich je větší hulvát atd. Z větší části je to přehrávané a směrovné aby to mělo šťávu a tím stoupala i sledovanost. Jenže tyto dva kulinářské pořady se nedají srovnávat, protože je každý o něčem jiném. Babica vaří, rozdává recepty a kuchařské fígle. V pořadu " Ano šéfe " se poukazuje na stav naší gastronomie. Jaká je, co je v ní špatné a jakým směrem by se měla ubírat.
Bohužel mi snaha o změnu k lepšímu především v menších restauracích, přjide jako boj s větrnými mlýny. Vím, že pan Pohlreich se snaží personálu ukazovat nové trendy a snahu vařit z čerstvých a kvalitních surovin, jenže to právě mnohdy nejde. V první řadě v tomto odvětví pracuje nedostatečně finančně ohodnocený personál a tím padá i veškerá motivace. Dobrý kuchař či číšník pobírá stejný plat jako lempl, který se jen veze. Jelikož tento obor trpí nedostatkem pracovních sil, restauratér pak přijme kohkoli jen aby měl nějaký personál na provoz podniku, o kvalitě ani nemluvím.
Myslím si, že tím pak vzniká začarovaný kruh, kde se podnikatel snaží snížit náklady na chod podniku na co nejméně. Kuchař pak nemůže pracovat se sehraným týmem, protože není finančně ohodnocen a personál se mu tam stále mění. Přicházejí nový a nový občas i nevyučeni v oboru a nebo dokonce levná pracovní síla z východu. Nemůže pracovt s těmi čestvými a kvalitními surovinami, protože mražené a druhé jakosti jsou levnější. Obsluha a servis také nepodává dobrý servis, protože je často neproškolená a ani neví co prezentuje a roznáší, o způsobu obsluhy už také ani nemluvím. To vše pak končí u nás zklamaných a nespokojených zákazníků.
Sám pracuji patnáct let v gastronomii a vím, že kdyby se tento pořad u nás v restauraci natáčel, tak změny vydrží jen po čas natáčení a pomalu se to vše opět vrátí do starých zajetých zvyků. Mě se pořad líbí ale těžko pan Pohlreich udělá velkou, zásadní změnu v malé restauraci na malém městě, kde obracejí každou korunu a rozmýšlejí, do čeho investovat nejdříve. Kuchyňská moderní technologie je šíleně drahá a malý nebo střední podnikatel si jí nemůže dovolit. Proto radši sáhne po co nejlevněším řešení z druhé ruky, to samé je i nákup surovin.
V málo přpadech se přestavba v lepší a prosperující provozovnu povede ale také to stojí šíleně moc úsilí, námahy, nervů a hlavně peněz. Proto přeji panu Pohlreichovi pevné nervy, ať těch povedených, prosperujících restaurací přibívá abychom se mohli taky někde dobře najíst za slušné peníze.
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Europoslanci se shodli na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi
Zástupci členských států EU v sobotu v Bruselu potvrdili shodu na definitivní podobě migračního...
Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel
Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...
USA pozastavují dodávky zbraní do Izraele. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí
Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...
Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy
Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...
Pronájem bytu 1+kk, OV, 26m2, ul. Za Pohořelcem 672/15, Praha 6 - Střešovice
Za Pohořelcem, Praha 6 - Střešovice
12 500 Kč/měsíc
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x