Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

16. 01. 2013 6:32:14
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...

Ano minulý rok koňak Martell Gordon Bleu oslavil sto let od svého stvoření. Toho roku 1912 si Martell pro svou prezenataci nemohl vybrat lepší a reprezentativnější místo než Hotel de Paris v Monte Carlu. Od té doby se začala psát jeho slavná a bohatá kariéra.

Již roku 1918, byl Martell Gordon Bleu vybrán jako přípitek na oslavu ukončení první světové války. Kde ve Flandrech bylo podepsáno douho očekávané příměří za účasti Britských vojsk.

Roku 1936 dominoval Gordon Bleu na palubě zaoceánského parníku Queen Mary, který uskutečnil svou první plavbu z Britského Southamptnu do Amerického New Yorku za velké účasti celebrit a V.I.P. hostů.

V roce 1956 nechyběl na slavnostním menu gala večeře svatby Monackého knížete Rainera a jeho krásné nevěsty, herečky Grace Kelly.

Při návštěvě Britské královny Elizabeth II v muzeu v Pařížském Louvru, roce 1957 se skvěle blýsknul Gordon Bleu jako uvítací drink.

V roce 1963 byl podáván tento koňak při návštěvě Amerického presidenta J.L.Kennedyho na velvyslanectví v Paříži.

Martell Gordon Bleu byl podáván i pasažérům při letech na palubě letdla Concorde létající na lince Paříž - New York. Vévodil v nápjovém lístku jídelního vozu Orient Express a při mnoha dalších významných událostech reprezentujíci Francii.

Oblíbeným drinkem byl třeba i pro světoznámého zpěváka a trumpetisty Louise Armstronga a plno dalších celebrit.

Myslím, že koňak Gordon Bleu za celé století skvěle prezentuje značku Martell. Je předurčen pro ty nejvýznamější a nejprestižnější mezinárodní události. Dal by se nazvat vlajkovou lodí Martellu . Firma Martell nabízí řadu velmi kvalitních koňaků jako je L'Or, Création, Cohiba ale jediný Gordon Bleu se dá nazvat jako rodinné stříbro.

O jaký zázrak se vlastně jedná ? Čím a proč je tak vyjímečný ?

Vyjímečnost tohoto destilátu začína již od výběru vinné révy z oblasti "cru" Bordories, která je ze všech oblastí nejmenší kde se nachází velmi bohatá půda, která obsahuje o polovinu méně křídy než oblast Grande Champagne. Díky mírnému mikroklimatu produkuje koňak velmi jemný s vůní připomínající fialky. Chuť je svěží ovocná až lehce kořeněná s lehkým nádechem melounu.

Dále je to již lidská ruka, která destiluje a čerstvou pálenku ukládá na dlouhých dvacet pět let do sudů z Limousinského dubu, kde v šeru sklepa tiše zraje. Pak už záleží na letitých zkušenostech sklepmistra, mistra blendera, který vytvoří tu správnou směs zvanou Gordon Bleu.

Psal se datum 22 března 2012 a Hotel de Paris v Monte Carlu opět ožívá oslavami koňaku Gordon Bleu, na které bylo pozváno 250 V.I.P. hostů. Celý slavnostní večer zahájil sám Monacký kníže Albert se svou manželkou.

Martell zaznamenal velké obchodní úspěchy na asijském trhu, především v Číně. Proto se další oslavy stoletého výročí Gordon Bleu konali 14 prosince 2012 v Šhanghai, kde se účastnilo 100 V.I.P. hostů.

Je známé, že koňakové oblasti " crus" Grande a Petite Champagne jsou považovány za ty nejlepší oblasti, které produkují ty nejkvalitnější koňaky ale pak je ještě tady oblast Bordories, která dává nevšední, zvláštní a něčím vyjímečné koňaky. A právě na koňaku Gordon Bleu je vidět, že i koňaky z Bordories mohou být světově úspěšný stovky let.

Autor: Milan Pavlíček | středa 16.1.2013 6:32 | karma článku: 7.02 | přečteno: 862x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Zdeňka Ortová

Když se vám klíště zakousne rovnou tam

Klíšťata netrpí studem a vlezou vám kamkoli. Mají na lidech nejraději teplá, tenká a vlhká místa. Snadno se k nim přisají a udělají si tam pelíšek.

22.9.2019 v 15:50 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1739 | Diskuse

Michal Pohanka

Hledá se osvícený alfasamec pro účely reprodukce a eugeniky

Často od žen slýchávám, nebo čtu, jak je ta nadvláda mužů nefér a hrozná, ale tady se musím většiny chlápků zastat. My za to nemůžeme, to všechno hrstka alfasamců!

22.9.2019 v 10:57 | Karma článku: 20.65 | Přečteno: 931 | Diskuse

Jan Klar

Deník spisovatele - úpadek rozumu aneb vařila myšička kašičku

Je paradoxní, jak se v současné společnosti, která je stále iracionálnější, nadužívají slova jako rozumný nebo racionální. Anebo dokonce nedej bože pojem zdravý selský rozum.

22.9.2019 v 9:12 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 290 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Moje vzpomínka na Jana Jílka (k příležitosti zádušní mše sloužené za Jana Jílka 28. září)

Otevřít se v tomhle psaní jako to uměl on, to bych teď chtěla. Nehledat klenutí a psát čistě. A je mi jedno jako jemu, jaký z toho nakonec vyleze formát. Protože vypravěč jako on asi spíš pábí...hezky pábí. A jemu tohle šlo.

22.9.2019 v 8:20 | Karma článku: 21.01 | Přečteno: 494 | Diskuse

Petr Šimík

O závislosti IV

Přišel čas na dokončení mé cesty. Mé poznání. A to mne osvobodilo. Příčina. Následek. Tělo. Mysl. Duše. Jak se zbavit závislosti? Je to tak jednoduché. Ale bolí to. Moc.

22.9.2019 v 2:17 | Karma článku: 7.88 | Přečteno: 168 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2406
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist

Najdete na iDNES.cz