Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU... 

Ano minulý rok koňak Martell Gordon Bleu oslavil sto let od svého stvoření. Toho roku 1912 si Martell pro svou prezenataci nemohl vybrat lepší a reprezentativnější místo než Hotel de Paris v Monte Carlu. Od té doby se začala psát jeho slavná a bohatá kariéra.  

 

Již roku 1918, byl Martell Gordon Bleu vybrán jako přípitek na oslavu ukončení první světové války. Kde ve Flandrech bylo podepsáno douho očekávané  příměří za účasti Britských vojsk.

Roku 1936 dominoval Gordon Bleu na palubě zaoceánského parníku Queen Mary, který uskutečnil svou první plavbu z Britského Southamptnu do Amerického New Yorku za velké účasti celebrit a V.I.P. hostů.

V roce 1956 nechyběl na slavnostním menu gala večeře svatby Monackého knížete Rainera a jeho krásné nevěsty, herečky Grace Kelly. 

Při návštěvě Britské královny Elizabeth II v muzeu v Pařížském Louvru, roce 1957 se skvěle blýsknul Gordon Bleu jako uvítací drink.

V roce 1963 byl podáván tento koňak při návštěvě Amerického presidenta J.L.Kennedyho na velvyslanectví v Paříži. 

Martell Gordon Bleu byl podáván i pasažérům při letech na palubě letdla Concorde létající na lince Paříž - New York. Vévodil v nápjovém lístku jídelního vozu Orient Express a při mnoha dalších významných událostech reprezentujíci Francii.

Oblíbeným drinkem byl třeba i pro světoznámého zpěváka a trumpetisty Louise Armstronga a plno dalších celebrit.

Myslím, že koňak Gordon Bleu za celé století skvěle prezentuje značku Martell. Je předurčen pro ty nejvýznamější a nejprestižnější mezinárodní události. Dal by se nazvat vlajkovou lodí Martellu . Firma Martell nabízí řadu velmi kvalitních koňaků jako je L'Or, Création, Cohiba ale jediný Gordon Bleu se dá nazvat jako rodinné stříbro. 

 O jaký zázrak se vlastně jedná ? Čím a proč je tak vyjímečný ? 

Vyjímečnost tohoto destilátu začína již od výběru vinné révy z oblasti "cru" Bordories, která je ze všech oblastí nejmenší kde se nachází velmi bohatá půda, která obsahuje o polovinu méně křídy než oblast Grande Champagne. Díky mírnému mikroklimatu produkuje koňak velmi jemný s vůní připomínající fialky. Chuť je svěží ovocná až lehce kořeněná s lehkým nádechem melounu. 

Dále je to již lidská ruka, která destiluje a čerstvou pálenku ukládá na dlouhých dvacet pět let do sudů z Limousinského dubu, kde v šeru sklepa tiše zraje. Pak už záleží na letitých zkušenostech sklepmistra, mistra blendera, který vytvoří tu správnou směs zvanou Gordon Bleu.

Psal se datum 22 března 2012 a Hotel de Paris v Monte Carlu opět ožívá oslavami koňaku Gordon Bleu, na které bylo pozváno 250 V.I.P. hostů. Celý slavnostní večer zahájil sám Monacký kníže Albert se svou manželkou. 

Martell zaznamenal velké obchodní úspěchy na asijském trhu, především v Číně. Proto se další oslavy stoletého výročí Gordon Bleu konali 14 prosince 2012 v Šhanghai, kde se účastnilo 100 V.I.P. hostů.

 Je známé, že koňakové oblasti " crus" Grande a Petite Champagne jsou považovány za ty nejlepší oblasti, které produkují ty nejkvalitnější koňaky ale pak je ještě tady oblast Bordories, která dává nevšední, zvláštní a něčím vyjímečné koňaky. A právě na koňaku Gordon Bleu je vidět, že i koňaky z Bordories mohou být světově úspěšný stovky let. 

 

 

  

 

 

 

Autor: Milan Pavlíček | středa 16.1.2013 6:32 | karma článku: 7,02 | přečteno: 919x
  • Další články autora

Milan Pavlíček

Cognac není jenom alkohol a drahé pití.

Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...

6.8.2012 v 8:05 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?

Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...

2.7.2012 v 7:35 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Když už piju , tak kvalitní alkohol.

Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...

15.1.2012 v 18:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

ARMAGNAC versus COGNAC

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...

25.5.2011 v 7:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 12629x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku v minulém roce

Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...

3.1.2011 v 7:35 | Karma: 9,85 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - IV

První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...

27.9.2010 v 7:19 | Karma: 7,56 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - III

Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...

12.9.2010 v 8:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - II

Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...

31.8.2010 v 7:38 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - I

Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...

19.7.2010 v 7:01 | Karma: 6,30 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .

Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...

13.7.2010 v 7:39 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Pineau ?

Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

26.4.2010 v 7:32 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Brandy

Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

6.4.2010 v 8:13 | Karma: 18,69 | Přečteno: 8649x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Armagnac

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.

4.4.2010 v 13:31 | Karma: 11,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách

Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...

25.1.2010 v 7:23 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

13.12.2009 v 14:58 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Těstoviny na několik způsobů .

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...

7.12.2009 v 7:42 | Karma: 11,68 | Přečteno: 2667x | Diskuse| Osobní

Milan Pavlíček

Degustace ? Proč ne !

V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...

19.10.2009 v 7:42 | Karma: 6,39 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .

Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....

1.10.2009 v 7:40 | Karma: 10,96 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Dobrý den, odtáhli mi auto .

Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...

30.9.2009 v 6:51 | Karma: 23,23 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .

Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...

29.9.2009 v 7:02 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2614x
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac .