Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?

Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku…

Díky tomu si běžný průměrný konzument destilátu představí rituál degustace koňaku někde v rodinném sídle u krbu s doutníkem nebo někde na moři na přepychové jachtě. Dnes už tomu tak není. Vždyť dnes láhev sngle malt skotské whisky, archivního karibského rumu nebo tequily pořídíte už za stejný obnos jako láhev dobrého koňaku a někdy i dráž.

 V tomto případě jsou výrobci těchto nápojů v prodeji a prezentaci obratnější a svou výrobu úspěšně exportují do zámoří a do Asie, kde jsou na trhu velmi oblíbené především mezi mladými konzumenty na rautech a diskotékách. 

A co koňak?

Mnoho let konzervativní výrobci si razili cestu decentního pití ušlechtilých destilátů s rodinnou tradicí. Teprve před nějakým časem, před pár lety se začal koňakový trh rozkoukávat a to velké firmy jako je Hennessy, Martell, Remy Martin a na zámořských trzích začali oslovovat především mladou populaci v USA a na druhou stranu v Asii a Japonsku na párty a diskotékách.

Mezi prvními byla firma Hennessy, která přišla s koňakem pro mladé, určeného pro míchané nápoje a long drinky „ Pure & White „

  Přidali se další se svými koňaky určené k míchání a k tomu i určené sklo, šejkry jako je Martell, Remy Martin a Godet. 

V roce 2008 přišel na trh nový bílý koňak od staré rodinné firmy Godet s názvem Godet Antarctica icy Cognac. Na své expedici na jižní pól, na Antarktidu na jaře 2008 nejstarší z rodu Godetů, Jean Jacques Godet byl uchvácen křišťálově čistou a bílou přírodou a rozhodl se vytvořit křišťálově čirý koňak. Pro výrobu tohoto koňaku použil, starou odrůdu révy Folle Blanch, která se již moc nevyužívá pro svou náchylnost k plísním a jen tak tak přežila v roce 1870 pohromu způsobenou Philloxerou, která zničila 80 % všech vinic v oblasti Cognacu. Rodina Godetů jsou však dnes největšími pěstiteli této odrůdy pro svou svěžest a květnatost. Tento nový hit je daleko od tradic obrazu starého pijáka klasického koňaku. Tento koňak ztělesňuje tradici rodiny Godetů a tímto míří mezi mladé konzumenty svěží a delilkátní chuť. Na trhu je tento koňak uváděn v karafě ve tvaru ledové kostky evokující bílou ledovou krajinu, která Jeana Jacquese Godeta inspirovala k zrození tohoto výjimečného koňaku určeného díky své svěžesti a čistotě především pro mladé konzumenty.

Po uvedení Godeta na náš trh jsem tak trochu nechápal, že klasický koňak může být také bílý a začal jsem se po tomto tajemství pídit. Bohužel však o výrobě tohoto koňaku nikde moc nepublikují a už se nejedná jen o koňak Godet ale, svou premiéru si odbyl Remy Martin „ V“ v roce 2010 v americké Atlantě, kde se také rozjel testovací režim na trhu will roll out.

Tím vznikla i otázka, zdali se jedná o koňak nebo vodku ? Jacquse  Godet udává pouze, že daná pálenka zraje sedm let ve velmi starých sudech, které již vylučují minimální množství taninu a tím koňak neobarvují.

Remy Martin zase uvádí, že jejich pálenka po destilaci, kterou destilují bez kalu kvůli čirosti, snad ani v sudech nezraje ale co je u obou výrobců hlavní, že posledním krokem výroby prochází ledovou „ chill“ filtrací při teplotě – 10 stupňů celsia. Remy Martin vybírá révu výhradně z oblasti, Grande a Petit Champagne, jenž zaručuje jedinečnou vůni s dokonalou texturou. Tím vzniká křišťálově čistá svěží tekutina jemných vůní a chutí s nuancí hrušky a čerstvé máty na rozdíl od vodky, kterou se snaží výrobci vytvořit co nejvíce bez chutě.

Remy Martin použil v názvu písmeno v, což má několik významů. „ V“  znamená římskou pětku, to je délka zrání a stáří tohoto koňaku. Další význam písmene „ V“ znamená V jako Vee (čti víí) což znamená Francouzky život. Koňak je také nazýván jako voda života „Eaux de vie“. Od Remy Martin je to další velmi chytrý tah, je to reakce na koktejlovou kulturu a noční život v exkluzivních nočních klubech v Americe v posledních letech.      

Další průkopníci v takzvané kategorii „ Ice Cognac“ jsou např. firma A De Luze se svým koňakem „ Alfred“. Zde se ale jedná o tradiční „ hnědý“ koňak, který je prezentován ve vkusné bílé láhvi stejně jako firma AKB 6. Ta produkuje také svůj výrobek v bílé láhvi kde je ovšem také „ hnědý“ koňak. Všechny tyto zmíněné firmy doporučují servírovat svůj koňak především na ledu v longové sklence nebo jako některý výborný ledový koktejl. Tím oslovují především mladé konzumenty a prezentují své koňaky po celém světě, kde se stávají opět hitem na rautech, v exkluzivních nočních klubech v posledních letech.

 

   

     

Autor: Milan Pavlíček | pondělí 2.7.2012 7:35 | karma článku: 9,08 | přečteno: 1326x
  • Další články autora

Milan Pavlíček

Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...

16.1.2013 v 6:32 | Karma: 7,02 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Cognac není jenom alkohol a drahé pití.

Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...

6.8.2012 v 8:05 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Když už piju , tak kvalitní alkohol.

Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...

15.1.2012 v 18:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

ARMAGNAC versus COGNAC

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...

25.5.2011 v 7:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 12629x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku v minulém roce

Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...

3.1.2011 v 7:35 | Karma: 9,85 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - IV

První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...

27.9.2010 v 7:19 | Karma: 7,56 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - III

Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...

12.9.2010 v 8:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - II

Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...

31.8.2010 v 7:38 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - I

Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...

19.7.2010 v 7:01 | Karma: 6,30 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .

Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...

13.7.2010 v 7:39 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Pineau ?

Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

26.4.2010 v 7:32 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Brandy

Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

6.4.2010 v 8:13 | Karma: 18,69 | Přečteno: 8649x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Armagnac

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.

4.4.2010 v 13:31 | Karma: 11,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách

Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...

25.1.2010 v 7:23 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

13.12.2009 v 14:58 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Těstoviny na několik způsobů .

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...

7.12.2009 v 7:42 | Karma: 11,68 | Přečteno: 2667x | Diskuse| Osobní

Milan Pavlíček

Degustace ? Proč ne !

V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...

19.10.2009 v 7:42 | Karma: 6,39 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .

Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....

1.10.2009 v 7:40 | Karma: 10,96 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Dobrý den, odtáhli mi auto .

Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...

30.9.2009 v 6:51 | Karma: 23,23 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .

Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...

29.9.2009 v 7:02 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2614x
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac .