Což takhle dát si Brandy

6. 04. 2010 8:13:57
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

Jako první známé brandy – tzv. Destilado De Vino je brandy z Jerez ve Španělsku . Je výlučně produkt firem , které vyrábějí na jihu Španělska sherry . Zraje v zásadě v sudech po tomto fortifikovaném víně . Výrobci to sami popisují za dynamické zrání . Spočívá v uplatnění solera systému známého z produkce sherry . Brandy zraje v sudech , jež jsou uloženy ve třech až čtyřech vrstvách na sobě , přičemž se každoročně ze spodní vrstvy odčerpává maximálně jedna třetina obsahu . Úbytek je pak doplněn z vyšších vrstev a ta zase z vyšší , přičemž do té nejvyšší se uloží čerstvá pálenka ke zrání .Odborníci tvrdí , že tímto způsobem dosahuje zhruba 4 letá sherry brandy kvality 8 leté vinné pálenky vyrobené statickým způsobem . Základní Brandy de Jerez Solera musí zrát nejméně 6 měsíců . Reserva nejméně rok . Grand Reserva přinejmenším 3 roky . Řada těchto vynikajících brandy však stráví v sudech až 15 let .

Brandy Del Penedés – je vínovice vyráběná v severovýchodním Katalánsku . Dnes se její výrobou zabývají jen dva výrobci Mascaró , pálenka je výsledkem dvoustupňové destilace a tradičního zrání v sudech z limousinského dubu . Druhý výrobce je Torres , který používá oba typy destilace i oba typy zrání : dynamický – viz Brandy de Jerez Solera , tak i statický – klasický .

French Bradny - je to označení pro směs pálenek vyrobených z vína vypěstovaného mimo území oblasti Charenté čili mimo území kde se vyrábí Cognac . Výroba není omezena žádnými zvláštními pravidly a produkt je určený především pro export . Cena obvykle dosahuje sotva poloviny za láhev koňaku V.S.O.P. U nás se můžeme setkat např. se značkou Courriere , Sempté nebo Valois .

Anglická Brandy – zní trochu jako provokace . Ale Lamber hurst Wine Brandy je skutečně zcela domácího původu . Když byl v roce 1990 ohlášen první prodej této domácí pálenky , vytvořila se před podnikem v Kentu již v šest ráno dlouhá fronta a o hodinu později byla první dodávka zcela vyprodána .

Aguardente – představuje v prvním významu všeobecné označení pro portugalskou brandy . Vyrábí se dvoustupňovou , tak i kontinuální destilací , pro zrání se používají sudy , v nichž leželo portské a jež jsou tedy v Portugalsku v široké míře , i ekonomicky dostupné . Pro zlepšení chuti jsou zde povoleny oříškové a švestkové esence . V druhém významu aguardente znamená čerstvou budoucí Brandy De Jerez , vypálenou na 70 – 80 % alkoholu .

Winebrand – je od roku 1971 oficiální termín pro brandy vyrobenou v Německu . Podle německých předpisů musí winebrand zrát nejméně 6 měsíců v dubových sudech .

Arménská Brandy – patřila vedle gruzínské brandy k oporám tohoto segmentu dováženého do Československa . Nyní se bohudík začala u nás opět objevovat značka Ararat jejichž dějiny sahají až do roku 1887 , kdy začínali destilovat na třech alembicích ( destilačních přístrojích ) a dnes jich mají již dvanáct a pyšní se vlastní výrobou dubových sudů . Pokud někdy ochutnáte arménskou brandy Jerevan , vězte , že to je ta patrně nejsilnější podávaná vinná pálenka na světě o síle 57 % alkoholu .

Gruzínská Brandy – Odvíjí svou historii od 80. let 19. století , kdy v Tbilisi začal destilovat víno po delším školení ve Francii a Německu dr. David Saradžišvili . Lihovar E niseli používá výhradně alembiky a ke zrání malé dubové soudky . Přezdívaná brandy Gruzignac patřila mezi nejžádanější produkty v bývalém Československu a dnes se vrací na náš trh opět se svou kvalitou , historií a noblesou kvalitního destilátu .

Greek Brandy – Jméno Metaxa je v Čechách známé jako Řek Zorba nebo Onassis . Když Spyros Metaxa v roce 1888 poprvé kopnul aby vykopal místo na základní kámen svého prvního lihovaru v Pireu , našel téměř 2000 let starou řeckou minci , připomínající vítězství Athéňanů nad perským králem . Na minci byl reliéf salaminského válečníka na člunu . Motiv z mince se stal logem dnešního podniku . Některým lidem dělá dobře pocit , že v každé lahvi je ulito trochu toho středozemního slunce a hned při prvním doušku si představí slunné Řecko slunce , teplo a moře . Metaxa je brandy , která je obohacená pro sladší a vnímavější chuť muškátovým vínem a dalšími v tajnosti drženými přísadami , kořením a bylinami . Široká škála tohoto řeckého božského nápoje se nabízí od tříhvězdičkové brandy , přes pěti a sedmihvězdičkové brandy až po opravdové skvosty jako jsou Metaxa Grand Olympia a Metaxa Grand Reservé .

No teď brandy z trochu větší dálky a i tak trochu exotické .

Australská Brandy - Od 80 . let minulého století se začala podílet na domácím trhu s brandy až 75 % . V součastné době se destiluje především ve vinařských oblastech Jižní Austrálii , Viktorii a Novém Jižním Walesu . Zrání australské brandy probíhá v dubových sudech minimálně dva roky , není však výjimkou ani 20leté období . OLD na etiketě slibuje brandy nejméně 5 let uložené v sudu . VERY OLD má minimální hranici 10 let zrání . Kromě těchto srozumitelných označení je možno vidět u protinožců i označení X ,nebo XXX a třeba dvacetiletá brandy je XXXXXXX XO . Např. Mc Williams Brandy to sice dotáhla jen na 5 X ale s přídavkem Show Reserve deluxe Liquer Brandy .

Jihoafrická Brandy – se poprvé objevila v roce 1672 . Zprvu se destiloval z čehokoliv , jelikož se používala spíš jako dezinfekce . V 19 století však přicestoval do země René Santhagen , který přivezl sebou dva alambiky destilační kotle . Jeho produkce se stala již v roce 1909 základem výrobní legislativy , jak co do odrůd vinné révy , tak do destilačních procesů . V součastné době je brandy národním nápojem Jihoafrické republiky . Její vláda povzbuzuje kvalitu tím , že na zralejší produkci uvaluje redukovanou daň .

Kalifornská Brandy - začíná svou historii v polovině 19 . století , význam však nabyla až po druhé světové válce . Je lehčího těla a i jiné vůně než evropská . Většina zraje 2 – 12 let a je uložená v sudech od sherry nebo od burbonu whiskey .

Mexická Brandy – vychází z kvality domácích vín , kterých vstupuje do destilace 90 % veškeré produkce . Používají oba typy destilace a i oba typy uskladnění a zrání . Dějiny brandy v zemi začínají patrně v roce 1947 .

Pisso Brandy – bývalo destilováno v Peru a Chile . Dnes je to nejlepší z nejlepších vyráběno z muškátových hroznů v chilském údolí Elqui , na území , které nese místní označení Zona Pisquera . Pisku se dostalo v roce 1931 zaručení místa původu .

Autor: Milan Pavlíček | úterý 6.4.2010 8:13 | karma článku: 18.25 | přečteno: 7959x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Zdeňka Ortová

Když se vám klíště zakousne rovnou tam

Klíšťata netrpí studem a vlezou vám kamkoli. Mají na lidech nejraději teplá, tenká a vlhká místa. Snadno se k nim přisají a udělají si tam pelíšek.

22.9.2019 v 15:50 | Karma článku: 27.19 | Přečteno: 1516 | Diskuse

Michal Pohanka

Hledá se osvícený alfasamec pro účely reprodukce a eugeniky

Často od žen slýchávám, nebo čtu, jak je ta nadvláda mužů nefér a hrozná, ale tady se musím většiny chlápků zastat. My za to nemůžeme, to všechno hrstka alfasamců!

22.9.2019 v 10:57 | Karma článku: 20.65 | Přečteno: 922 | Diskuse

Jan Klar

Deník spisovatele - úpadek rozumu aneb vařila myšička kašičku

Je paradoxní, jak se v současné společnosti, která je stále iracionálnější, nadužívají slova jako rozumný nebo racionální. Anebo dokonce nedej bože pojem zdravý selský rozum.

22.9.2019 v 9:12 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 285 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Moje vzpomínka na Jana Jílka (k příležitosti zádušní mše sloužené za Jana Jílka 28. září)

Otevřít se v tomhle psaní jako to uměl on, to bych teď chtěla. Nehledat klenutí a psát čistě. A je mi jedno jako jemu, jaký z toho nakonec vyleze formát. Protože vypravěč jako on asi spíš pábí...hezky pábí. A jemu tohle šlo.

22.9.2019 v 8:20 | Karma článku: 21.01 | Přečteno: 478 | Diskuse

Petr Šimík

O závislosti IV

Přišel čas na dokončení mé cesty. Mé poznání. A to mne osvobodilo. Příčina. Následek. Tělo. Mysl. Duše. Jak se zbavit závislosti? Je to tak jednoduché. Ale bolí to. Moc.

22.9.2019 v 2:17 | Karma článku: 7.88 | Přečteno: 167 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2406
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist

Najdete na iDNES.cz