Což takhle dát si Brandy

6. 04. 2010 8:13:57
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

Jako první známé brandy – tzv. Destilado De Vino je brandy z Jerez ve Španělsku . Je výlučně produkt firem , které vyrábějí na jihu Španělska sherry . Zraje v zásadě v sudech po tomto fortifikovaném víně . Výrobci to sami popisují za dynamické zrání . Spočívá v uplatnění solera systému známého z produkce sherry . Brandy zraje v sudech , jež jsou uloženy ve třech až čtyřech vrstvách na sobě , přičemž se každoročně ze spodní vrstvy odčerpává maximálně jedna třetina obsahu . Úbytek je pak doplněn z vyšších vrstev a ta zase z vyšší , přičemž do té nejvyšší se uloží čerstvá pálenka ke zrání .Odborníci tvrdí , že tímto způsobem dosahuje zhruba 4 letá sherry brandy kvality 8 leté vinné pálenky vyrobené statickým způsobem . Základní Brandy de Jerez Solera musí zrát nejméně 6 měsíců . Reserva nejméně rok . Grand Reserva přinejmenším 3 roky . Řada těchto vynikajících brandy však stráví v sudech až 15 let .

Brandy Del Penedés – je vínovice vyráběná v severovýchodním Katalánsku . Dnes se její výrobou zabývají jen dva výrobci Mascaró , pálenka je výsledkem dvoustupňové destilace a tradičního zrání v sudech z limousinského dubu . Druhý výrobce je Torres , který používá oba typy destilace i oba typy zrání : dynamický – viz Brandy de Jerez Solera , tak i statický – klasický .

French Bradny - je to označení pro směs pálenek vyrobených z vína vypěstovaného mimo území oblasti Charenté čili mimo území kde se vyrábí Cognac . Výroba není omezena žádnými zvláštními pravidly a produkt je určený především pro export . Cena obvykle dosahuje sotva poloviny za láhev koňaku V.S.O.P. U nás se můžeme setkat např. se značkou Courriere , Sempté nebo Valois .

Anglická Brandy – zní trochu jako provokace . Ale Lamber hurst Wine Brandy je skutečně zcela domácího původu . Když byl v roce 1990 ohlášen první prodej této domácí pálenky , vytvořila se před podnikem v Kentu již v šest ráno dlouhá fronta a o hodinu později byla první dodávka zcela vyprodána .

Aguardente – představuje v prvním významu všeobecné označení pro portugalskou brandy . Vyrábí se dvoustupňovou , tak i kontinuální destilací , pro zrání se používají sudy , v nichž leželo portské a jež jsou tedy v Portugalsku v široké míře , i ekonomicky dostupné . Pro zlepšení chuti jsou zde povoleny oříškové a švestkové esence . V druhém významu aguardente znamená čerstvou budoucí Brandy De Jerez , vypálenou na 70 – 80 % alkoholu .

Winebrand – je od roku 1971 oficiální termín pro brandy vyrobenou v Německu . Podle německých předpisů musí winebrand zrát nejméně 6 měsíců v dubových sudech .

Arménská Brandy – patřila vedle gruzínské brandy k oporám tohoto segmentu dováženého do Československa . Nyní se bohudík začala u nás opět objevovat značka Ararat jejichž dějiny sahají až do roku 1887 , kdy začínali destilovat na třech alembicích ( destilačních přístrojích ) a dnes jich mají již dvanáct a pyšní se vlastní výrobou dubových sudů . Pokud někdy ochutnáte arménskou brandy Jerevan , vězte , že to je ta patrně nejsilnější podávaná vinná pálenka na světě o síle 57 % alkoholu .

Gruzínská Brandy – Odvíjí svou historii od 80. let 19. století , kdy v Tbilisi začal destilovat víno po delším školení ve Francii a Německu dr. David Saradžišvili . Lihovar E niseli používá výhradně alembiky a ke zrání malé dubové soudky . Přezdívaná brandy Gruzignac patřila mezi nejžádanější produkty v bývalém Československu a dnes se vrací na náš trh opět se svou kvalitou , historií a noblesou kvalitního destilátu .

Greek Brandy – Jméno Metaxa je v Čechách známé jako Řek Zorba nebo Onassis . Když Spyros Metaxa v roce 1888 poprvé kopnul aby vykopal místo na základní kámen svého prvního lihovaru v Pireu , našel téměř 2000 let starou řeckou minci , připomínající vítězství Athéňanů nad perským králem . Na minci byl reliéf salaminského válečníka na člunu . Motiv z mince se stal logem dnešního podniku . Některým lidem dělá dobře pocit , že v každé lahvi je ulito trochu toho středozemního slunce a hned při prvním doušku si představí slunné Řecko slunce , teplo a moře . Metaxa je brandy , která je obohacená pro sladší a vnímavější chuť muškátovým vínem a dalšími v tajnosti drženými přísadami , kořením a bylinami . Široká škála tohoto řeckého božského nápoje se nabízí od tříhvězdičkové brandy , přes pěti a sedmihvězdičkové brandy až po opravdové skvosty jako jsou Metaxa Grand Olympia a Metaxa Grand Reservé .

No teď brandy z trochu větší dálky a i tak trochu exotické .

Australská Brandy - Od 80 . let minulého století se začala podílet na domácím trhu s brandy až 75 % . V součastné době se destiluje především ve vinařských oblastech Jižní Austrálii , Viktorii a Novém Jižním Walesu . Zrání australské brandy probíhá v dubových sudech minimálně dva roky , není však výjimkou ani 20leté období . OLD na etiketě slibuje brandy nejméně 5 let uložené v sudu . VERY OLD má minimální hranici 10 let zrání . Kromě těchto srozumitelných označení je možno vidět u protinožců i označení X ,nebo XXX a třeba dvacetiletá brandy je XXXXXXX XO . Např. Mc Williams Brandy to sice dotáhla jen na 5 X ale s přídavkem Show Reserve deluxe Liquer Brandy .

Jihoafrická Brandy – se poprvé objevila v roce 1672 . Zprvu se destiloval z čehokoliv , jelikož se používala spíš jako dezinfekce . V 19 století však přicestoval do země René Santhagen , který přivezl sebou dva alambiky destilační kotle . Jeho produkce se stala již v roce 1909 základem výrobní legislativy , jak co do odrůd vinné révy , tak do destilačních procesů . V součastné době je brandy národním nápojem Jihoafrické republiky . Její vláda povzbuzuje kvalitu tím , že na zralejší produkci uvaluje redukovanou daň .

Kalifornská Brandy - začíná svou historii v polovině 19 . století , význam však nabyla až po druhé světové válce . Je lehčího těla a i jiné vůně než evropská . Většina zraje 2 – 12 let a je uložená v sudech od sherry nebo od burbonu whiskey .

Mexická Brandy – vychází z kvality domácích vín , kterých vstupuje do destilace 90 % veškeré produkce . Používají oba typy destilace a i oba typy uskladnění a zrání . Dějiny brandy v zemi začínají patrně v roce 1947 .

Pisso Brandy – bývalo destilováno v Peru a Chile . Dnes je to nejlepší z nejlepších vyráběno z muškátových hroznů v chilském údolí Elqui , na území , které nese místní označení Zona Pisquera . Pisku se dostalo v roce 1931 zaručení místa původu .

Autor: Milan Pavlíček | úterý 6.4.2010 8:13 | karma článku: 17.56 | přečteno: 7824x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jana Neuwerthová Šmýdová

Co všechno chcete stihnout, než zemřete?

Zkoušeli jste někdy pracovat “jenom” 40 hodin týdně? Člověku zůstane spousta volného času. Odpočine si, ponoří se i do jiných činností a ráno jde do práce s větší radostí a energií.

18.2.2019 v 10:04 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 387 | Diskuse

Otakar Vagner

Teď v písni záchvěvu dotknu se nebe... (Zpověď a lament puberťáckého kytaristy)

Každý zná ze svých puberťáckých let touhu blýsknout se před dívkami hrou na kytaru. Nebo hrát v nějaké hudební skupině!

18.2.2019 v 9:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Martin Faltýn

V pondělí se prý moc nečte

Maximálně tak, co řekl zvnovuzvolený Babiš. co na to Zeman... A pokud prý chci "nahonit karmu", je nejlépe psát o víkendu. Jenže je pondělí a já píšu: o víkendu. A co dělat, když se vám smůla lepí na paty?

18.2.2019 v 8:08 | Karma článku: 8.08 | Přečteno: 108 | Diskuse

Pavla Kolářová

Nekoukej mi do výstřihu!

Venku, doufejme, co nevidět začnou rašit pupeny, ptáci zahájí cvrlikáním namlouvací sezónu a lidé konečně odloží svou zimní zachumlanost a zachmuřenost stejně jako flaušové kabáty a péřové bundy. Rozkvetou první jarní výstřihy...

18.2.2019 v 7:19 | Karma článku: 16.20 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Jak Mega a Giga obohacují češtinu

Mega, alias milion, aneb deset na šestou, Giga deset na devátou, tisíckrát Mega. Předpony pro měrné jednotky, které rozlišují kvantitu.

18.2.2019 v 7:07 | Karma článku: 11.88 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2366
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist

Najdete na iDNES.cz