Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Což takhle dát si Brandy

6. 04. 2010 8:13:57
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

Jako první známé brandy – tzv. Destilado De Vino je brandy z Jerez ve Španělsku . Je výlučně produkt firem , které vyrábějí na jihu Španělska sherry . Zraje v zásadě v sudech po tomto fortifikovaném víně . Výrobci to sami popisují za dynamické zrání . Spočívá v uplatnění solera systému známého z produkce sherry . Brandy zraje v sudech , jež jsou uloženy ve třech až čtyřech vrstvách na sobě , přičemž se každoročně ze spodní vrstvy odčerpává maximálně jedna třetina obsahu . Úbytek je pak doplněn z vyšších vrstev a ta zase z vyšší , přičemž do té nejvyšší se uloží čerstvá pálenka ke zrání .Odborníci tvrdí , že tímto způsobem dosahuje zhruba 4 letá sherry brandy kvality 8 leté vinné pálenky vyrobené statickým způsobem . Základní Brandy de Jerez Solera musí zrát nejméně 6 měsíců . Reserva nejméně rok . Grand Reserva přinejmenším 3 roky . Řada těchto vynikajících brandy však stráví v sudech až 15 let .

Brandy Del Penedés – je vínovice vyráběná v severovýchodním Katalánsku . Dnes se její výrobou zabývají jen dva výrobci Mascaró , pálenka je výsledkem dvoustupňové destilace a tradičního zrání v sudech z limousinského dubu . Druhý výrobce je Torres , který používá oba typy destilace i oba typy zrání : dynamický – viz Brandy de Jerez Solera , tak i statický – klasický .

French Bradny - je to označení pro směs pálenek vyrobených z vína vypěstovaného mimo území oblasti Charenté čili mimo území kde se vyrábí Cognac . Výroba není omezena žádnými zvláštními pravidly a produkt je určený především pro export . Cena obvykle dosahuje sotva poloviny za láhev koňaku V.S.O.P. U nás se můžeme setkat např. se značkou Courriere , Sempté nebo Valois .

Anglická Brandy – zní trochu jako provokace . Ale Lamber hurst Wine Brandy je skutečně zcela domácího původu . Když byl v roce 1990 ohlášen první prodej této domácí pálenky , vytvořila se před podnikem v Kentu již v šest ráno dlouhá fronta a o hodinu později byla první dodávka zcela vyprodána .

Aguardente – představuje v prvním významu všeobecné označení pro portugalskou brandy . Vyrábí se dvoustupňovou , tak i kontinuální destilací , pro zrání se používají sudy , v nichž leželo portské a jež jsou tedy v Portugalsku v široké míře , i ekonomicky dostupné . Pro zlepšení chuti jsou zde povoleny oříškové a švestkové esence . V druhém významu aguardente znamená čerstvou budoucí Brandy De Jerez , vypálenou na 70 – 80 % alkoholu .

Winebrand – je od roku 1971 oficiální termín pro brandy vyrobenou v Německu . Podle německých předpisů musí winebrand zrát nejméně 6 měsíců v dubových sudech .

Arménská Brandy – patřila vedle gruzínské brandy k oporám tohoto segmentu dováženého do Československa . Nyní se bohudík začala u nás opět objevovat značka Ararat jejichž dějiny sahají až do roku 1887 , kdy začínali destilovat na třech alembicích ( destilačních přístrojích ) a dnes jich mají již dvanáct a pyšní se vlastní výrobou dubových sudů . Pokud někdy ochutnáte arménskou brandy Jerevan , vězte , že to je ta patrně nejsilnější podávaná vinná pálenka na světě o síle 57 % alkoholu .

Gruzínská Brandy – Odvíjí svou historii od 80. let 19. století , kdy v Tbilisi začal destilovat víno po delším školení ve Francii a Německu dr. David Saradžišvili . Lihovar E niseli používá výhradně alembiky a ke zrání malé dubové soudky . Přezdívaná brandy Gruzignac patřila mezi nejžádanější produkty v bývalém Československu a dnes se vrací na náš trh opět se svou kvalitou , historií a noblesou kvalitního destilátu .

Greek Brandy – Jméno Metaxa je v Čechách známé jako Řek Zorba nebo Onassis . Když Spyros Metaxa v roce 1888 poprvé kopnul aby vykopal místo na základní kámen svého prvního lihovaru v Pireu , našel téměř 2000 let starou řeckou minci , připomínající vítězství Athéňanů nad perským králem . Na minci byl reliéf salaminského válečníka na člunu . Motiv z mince se stal logem dnešního podniku . Některým lidem dělá dobře pocit , že v každé lahvi je ulito trochu toho středozemního slunce a hned při prvním doušku si představí slunné Řecko slunce , teplo a moře . Metaxa je brandy , která je obohacená pro sladší a vnímavější chuť muškátovým vínem a dalšími v tajnosti drženými přísadami , kořením a bylinami . Široká škála tohoto řeckého božského nápoje se nabízí od tříhvězdičkové brandy , přes pěti a sedmihvězdičkové brandy až po opravdové skvosty jako jsou Metaxa Grand Olympia a Metaxa Grand Reservé .

No teď brandy z trochu větší dálky a i tak trochu exotické .

Australská Brandy - Od 80 . let minulého století se začala podílet na domácím trhu s brandy až 75 % . V součastné době se destiluje především ve vinařských oblastech Jižní Austrálii , Viktorii a Novém Jižním Walesu . Zrání australské brandy probíhá v dubových sudech minimálně dva roky , není však výjimkou ani 20leté období . OLD na etiketě slibuje brandy nejméně 5 let uložené v sudu . VERY OLD má minimální hranici 10 let zrání . Kromě těchto srozumitelných označení je možno vidět u protinožců i označení X ,nebo XXX a třeba dvacetiletá brandy je XXXXXXX XO . Např. Mc Williams Brandy to sice dotáhla jen na 5 X ale s přídavkem Show Reserve deluxe Liquer Brandy .

Jihoafrická Brandy – se poprvé objevila v roce 1672 . Zprvu se destiloval z čehokoliv , jelikož se používala spíš jako dezinfekce . V 19 století však přicestoval do země René Santhagen , který přivezl sebou dva alambiky destilační kotle . Jeho produkce se stala již v roce 1909 základem výrobní legislativy , jak co do odrůd vinné révy , tak do destilačních procesů . V součastné době je brandy národním nápojem Jihoafrické republiky . Její vláda povzbuzuje kvalitu tím , že na zralejší produkci uvaluje redukovanou daň .

Kalifornská Brandy - začíná svou historii v polovině 19 . století , význam však nabyla až po druhé světové válce . Je lehčího těla a i jiné vůně než evropská . Většina zraje 2 – 12 let a je uložená v sudech od sherry nebo od burbonu whiskey .

Mexická Brandy – vychází z kvality domácích vín , kterých vstupuje do destilace 90 % veškeré produkce . Používají oba typy destilace a i oba typy uskladnění a zrání . Dějiny brandy v zemi začínají patrně v roce 1947 .

Pisso Brandy – bývalo destilováno v Peru a Chile . Dnes je to nejlepší z nejlepších vyráběno z muškátových hroznů v chilském údolí Elqui , na území , které nese místní označení Zona Pisquera . Pisku se dostalo v roce 1931 zaručení místa původu .

Autor: Milan Pavlíček | úterý 6.4.2010 8:13 | karma článku: 17.09 | přečteno: 7621x


Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Pavla Kolářová

Plkám, cvakám a nasávám...

Zažila jsem doby, kdy se plnily tzv. pětiletky. Nikdo sice přesně netušil, k čemu to je, zadání znělo: neremcat a dělat - nejlépe na sto dvacet procent. A právě dnes mám za sebou svoji první pětiletku. Lautr nic jsem nesplnila,...

20.9.2018 v 7:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Helena Vlachová

Dnešní student není za hubičku

Kdo by nechtěl mít doma studenta, to je snad sen každého rodiče. Aby jeho dítě studovalo a získalo co nejvyšší vzdělání. Jenže.

20.9.2018 v 5:45 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Zíma

Kdo vlastně vládne na Pražském hradě.

  Když dnes a denně slyšíte vtipy o poměrech na Pražském hradě, dřív nebo později dojdete k znepokojivému zjištění, že vlastně nevíte, co se za jeho zdmi v současných týdnech děje.

19.9.2018 v 18:57 | Karma článku: 19.37 | Přečteno: 521 |

Václav Poddaný

Pojďme schovat problémy za 50 migrantů z Afriky

Hra s názvem: ,,50 malých černoušků" aneb jak se v republice schovávají problémy pod problémy, může pomalu začít :)

19.9.2018 v 16:32 | Karma článku: 27.50 | Přečteno: 823 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Nedělejte z nás pitomce a řekněte, kolik jim je. Zasloužíme pravdu a fér hru!

V případě přijetí sirotků je, zdá se, největším problémem, že se nám neříká pravda. A přitom, my jsme dávno zvyklí se v pravdách pohybovat a taky pravdu říkat. Lže se nám o věku "dětí". Mlží se, nám se tohle nelíbí, nejsme pitomci

19.9.2018 v 14:38 | Karma článku: 23.88 | Přečteno: 1813 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2320
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist




Najdete na iDNES.cz