Milan Pavlíček

Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách

25. 01. 2010 7:23:24
Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...

Hospodářská krize v dnešní době nenahrává především základním potřebám ale i ostatním potřebám. Vláda zvýšila daně na co se jen dalo a komě prioritních cigaret a pohoných hmot postihlo navýšení i alkohol. Jsou to pro naší vládu základní odvětví, která do státní pokladny přinášejí nejvyšší výnosy. Občan spotřebitel to hlavně pocítí na běžném alkoholu jako např. vodka, rum, fernet aj.

Ceny koňaku a jiných ušlechtilých destilátů např. singl malt whisky, armaňak, tequila, grappa atd. se výrazně nemění a někdy i klesají. Je to především díky pořizovací ceně, která už je tak vysoká, že kdyby obchodníci cenu ještě zvedli, stali by se tyto destiláty neprodejné. Samozřejmě cena odpovídá kvalitě. V ceně je zahrnuta dlouholetá práce a úsilí lidí pracujících na vinohradech, v palírnách, sklepích a v neposlední řadě práce sklepmistrů míchačů " blenderů ". Dlouhá doba zrání a šlechtění, dlouhá a stará historie tohoto kraje. Na světovém trhu se prezentují destiláty, které jsou datovány již od roku 1800, jsou to opravdové skvosty, které za tu cenu stojí a které píšou svou historii. Díky těmto starým a ročníkovým koňakům můžeme nahlédnout do dávné historie a pořídit si koňak stejně starý jako jsme my. Je to zvláštní představa, když si představíme že když jsme se narodili, náš věk se počítal na hodiny a dny, ukládal se do dubových sudů mladý koňak, který bude po dlouhá léta zrát, rozvíjet se jeho chuť až do té doby kdy nám skončí alespoň jedna láhev tohoto skvostu v rukách.

Je pravda, že řada obchodníků s vínem a alkoholem tento rok nevidí moc šťastně a tvrdí, že už minulý rok byl pro prodej destilátů hodně špatný. Někteří zvažují zredukovat svou nabídku a zúžit sortiment. Naštěstí zde působí řada nadšenců, kteří se přes všchny tyto problémy vínu a destilátům věnují, pořádají degusrtace, prezentují a prodávají tyto destiláty. Je to takový věčný boj za věci ušlechtilé a požitkářsky smyslné. Tak jen doufám, že koňak tuto kritickou dobu přežije a nastane renezance tohoto skvělého moku zvaného " Eaux De Vie " voda života.

Koňakové značky na našem trhu: Baché Gabrielsen, Bisquit Dubouché, Daniel Bouju, Louis Bouron, Camus, Courvoisier, Davidoff, Delamain, Richard De Lisle, De Luze, Drouet et Fils, Jules Duret, Dupuy, Pierre Ferrand, Filloux, A De Fussigni, Frapin, Gautier, Francois Giboin, Paul Giraud, Godet, Leopold Gourmel, Grand Marnier, Daniel Guerbé, Hardy, Hennessy, Hine, Chateau Beaulon, Chateau Montifaud, Claude Chatelier, Laclie, Landy, Jean Louis Landreau, Larsen, Guy Lhéraud, Lisker, Francois Marange, Martell, Menard, Meukow, Merry et Fils, Monnet, Albert Montaubert, Otard, Francois Peyrot, Polignac, Prunier, Raymond Ragnaud, Ragnaud Sabourin, Remy Landier, Remy Martin, Louis Royer, Maxime Trijol, Tesseron.

Autor: Milan Pavlíček | karma: 9.59 | přečteno: 2087 ×
Poslední články autora