Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

Vepřový steak se skořicí

K tomuto receptu budeme potřebovat plátky z vykoštěné vepřové pečeně (kare), které paličkou naklepeme. Počet plátků nechám na Vás podle toho kolik Vás bude a podle toho jaký máte apetit. Tyto plátky naložíme na pár hodin do marinády. Příprava marinády - Do mísy vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přilejeme 1 deci oleje ( samozřejmě záleží kolik budeme mít plátků masa, které by mělo být v marinádě ponořené ), dále do marinády přidáme sůl, bílý mletý pepř a špetku mleté skořice, která spolu s citronovou šťávou dodá tu hlavní chuť. Pro zpestření chuti můžeme přidat kapku vodky nebo tequili. Plátky po odležení v marinádě opečeme na pánvi na rozpáleném tuku mírně do zlatova. Mezitím si uvaříme rýží dle návodu na obalu (cca 15 - 17 minut ve vroucí osolené vodě) nejlépe chutná jasmínová rýže, kterou můžeme po uvaření smíchat za horka se sušenými rozinkami. Po té maso vyjmeme z panve a podáváme na talíř spolu s rýží. Maso přelijeme vypečenou šťávou z pečeně. Myslím, že by se tomuto jídlu hodil dobrý bílý Tokaj nebo bílé Pineau a nebo bílé Porto.

Filety z ryby se skořicí

Použijeme filety z Pangasiuse, mořské štiky nebo tresky ( výběr je na Vás). Tyto filety opět namarinujeme a necháme minimálně dvě hodiny odležet v marinádě. Marináda - do mísy opět vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přidáme 1 deci oleje, dále přidáme sůl, koření na ryby a špetku mleté skořice. Mezitím si oloupeme brambory, které necháme vařit v osolené vodě do měka, pak je slejeme a opečeme na pánvi na rozpáleném tuku s na kolečka nakrájenou cibulí. Z marinády přesuneme rybu do pánve a na mírném ohní pečeme. Takto namarinovaná ryba se dá i grilovat v létě na grilu, jen jí zabalíme do alobalu. Opečenou rybu servírujeme spolu s popečenými bramborami a cibulkou. K tomu bych navrhoval bílé víno nabo lehčí červené.

Vánoční plněná kotleta

Použijeme opět plátky z vepřové pečeně nebo kotlety (počet nechám na Vás). Kotletu naklepeme paličkou a z boku ostrým nožem uděláme kapsu. Do kapsy pak vložíme náplň, kterou vytvoříme tím, že do mísy nasypeme hrst vlašských ořechů, hrst sušených rozinek, nakrájenou na proužky jednu cibuli, nakrájené na malé kostičky jedno jablko, bílý pepř, sůl, kávovou lžičku mleté skořice, 1 deci červeného vína a lžičku pimenta nebo chilli omáčky. To vše promícháme a naplníme s tím kotletu. Po té opečeme na pánvi na rozpáleném tuku. Jako přílohu si připravíme lehký bramborový salát, tím že uvaříme do měka oloupané a nakrájené brambory, ty necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na kolečka červenou cibuli a na malé kostičky kyselou nakládanou okurku. To vše smícháme v míse s vychladlým barmborem, přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice a kávovou lžičku cukru krupice. Celé to promícháme a můžeme podávat s opečenou kotletou. K tomu bych volil aromatičtější červené víno a jako digestiv koňak Prunier X.O.

Tak dobrou chuť !

Autor: Milan Pavlíček | neděle 13.12.2009 14:58 | karma článku: 11,24 | přečteno: 1556x