Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

13. 12. 2009 14:58:14
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

Vepřový steak se skořicí

K tomuto receptu budeme potřebovat plátky z vykoštěné vepřové pečeně (kare), které paličkou naklepeme. Počet plátků nechám na Vás podle toho kolik Vás bude a podle toho jaký máte apetit. Tyto plátky naložíme na pár hodin do marinády. Příprava marinády - Do mísy vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přilejeme 1 deci oleje ( samozřejmě záleží kolik budeme mít plátků masa, které by mělo být v marinádě ponořené ), dále do marinády přidáme sůl, bílý mletý pepř a špetku mleté skořice, která spolu s citronovou šťávou dodá tu hlavní chuť. Pro zpestření chuti můžeme přidat kapku vodky nebo tequili. Plátky po odležení v marinádě opečeme na pánvi na rozpáleném tuku mírně do zlatova. Mezitím si uvaříme rýží dle návodu na obalu (cca 15 - 17 minut ve vroucí osolené vodě) nejlépe chutná jasmínová rýže, kterou můžeme po uvaření smíchat za horka se sušenými rozinkami. Po té maso vyjmeme z panve a podáváme na talíř spolu s rýží. Maso přelijeme vypečenou šťávou z pečeně. Myslím, že by se tomuto jídlu hodil dobrý bílý Tokaj nebo bílé Pineau a nebo bílé Porto.

Filety z ryby se skořicí

Použijeme filety z Pangasiuse, mořské štiky nebo tresky ( výběr je na Vás). Tyto filety opět namarinujeme a necháme minimálně dvě hodiny odležet v marinádě. Marináda - do mísy opět vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přidáme 1 deci oleje, dále přidáme sůl, koření na ryby a špetku mleté skořice. Mezitím si oloupeme brambory, které necháme vařit v osolené vodě do měka, pak je slejeme a opečeme na pánvi na rozpáleném tuku s na kolečka nakrájenou cibulí. Z marinády přesuneme rybu do pánve a na mírném ohní pečeme. Takto namarinovaná ryba se dá i grilovat v létě na grilu, jen jí zabalíme do alobalu. Opečenou rybu servírujeme spolu s popečenými bramborami a cibulkou. K tomu bych navrhoval bílé víno nabo lehčí červené.

Vánoční plněná kotleta

Použijeme opět plátky z vepřové pečeně nebo kotlety (počet nechám na Vás). Kotletu naklepeme paličkou a z boku ostrým nožem uděláme kapsu. Do kapsy pak vložíme náplň, kterou vytvoříme tím, že do mísy nasypeme hrst vlašských ořechů, hrst sušených rozinek, nakrájenou na proužky jednu cibuli, nakrájené na malé kostičky jedno jablko, bílý pepř, sůl, kávovou lžičku mleté skořice, 1 deci červeného vína a lžičku pimenta nebo chilli omáčky. To vše promícháme a naplníme s tím kotletu. Po té opečeme na pánvi na rozpáleném tuku. Jako přílohu si připravíme lehký bramborový salát, tím že uvaříme do měka oloupané a nakrájené brambory, ty necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na kolečka červenou cibuli a na malé kostičky kyselou nakládanou okurku. To vše smícháme v míse s vychladlým barmborem, přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice a kávovou lžičku cukru krupice. Celé to promícháme a můžeme podávat s opečenou kotletou. K tomu bych volil aromatičtější červené víno a jako digestiv koňak Prunier X.O.

Tak dobrou chuť !

Autor: Milan Pavlíček | neděle 13.12.2009 14:58 | karma článku: 10.57 | přečteno: 1550x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Zdeňka Ortová

Když se vám klíště zakousne rovnou tam

Klíšťata netrpí studem a vlezou vám kamkoli. Mají na lidech nejraději teplá, tenká a vlhká místa. Snadno se k nim přisají a udělají si tam pelíšek.

22.9.2019 v 15:50 | Karma článku: 27.75 | Přečteno: 1564 | Diskuse

Michal Pohanka

Hledá se osvícený alfasamec pro účely reprodukce a eugeniky

Často od žen slýchávám, nebo čtu, jak je ta nadvláda mužů nefér a hrozná, ale tady se musím většiny chlápků zastat. My za to nemůžeme, to všechno hrstka alfasamců!

22.9.2019 v 10:57 | Karma článku: 20.65 | Přečteno: 925 | Diskuse

Jan Klar

Deník spisovatele - úpadek rozumu aneb vařila myšička kašičku

Je paradoxní, jak se v současné společnosti, která je stále iracionálnější, nadužívají slova jako rozumný nebo racionální. Anebo dokonce nedej bože pojem zdravý selský rozum.

22.9.2019 v 9:12 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 287 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Moje vzpomínka na Jana Jílka (k příležitosti zádušní mše sloužené za Jana Jílka 28. září)

Otevřít se v tomhle psaní jako to uměl on, to bych teď chtěla. Nehledat klenutí a psát čistě. A je mi jedno jako jemu, jaký z toho nakonec vyleze formát. Protože vypravěč jako on asi spíš pábí...hezky pábí. A jemu tohle šlo.

22.9.2019 v 8:20 | Karma článku: 21.01 | Přečteno: 481 | Diskuse

Petr Šimík

O závislosti IV

Přišel čas na dokončení mé cesty. Mé poznání. A to mne osvobodilo. Příčina. Následek. Tělo. Mysl. Duše. Jak se zbavit závislosti? Je to tak jednoduché. Ale bolí to. Moc.

22.9.2019 v 2:17 | Karma článku: 7.88 | Přečteno: 167 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2406
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist

Najdete na iDNES.cz