Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .

Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....

Mnozí z Vás namítají " Co z toho koňaku dělá vědu, vždyť je to kořalka jako každá jiná. Vždyť slivovice nebo vodka je lepší ." Ano je to každého názor, někdo má rád rum nekdo vodku a někdo třeba slivovici, každému chutná něco jiného . Mě chutné koňak a jiné ušlechtilé destiláty a proto o nich píšu. Když si někdo myslí, že je podle něj nejlepší slivovice je to na něm a ať o tom taky začne psát a já si to mile rád přečtu.

Tak jako jsou u nás řadu let vinné kluby a vinotéky, začali se zakládat kluby zaměřené na whisky a v neposlední řadě i na koňak. Jejich degustace se kloubí např. whisky a koňak nabo vína a koňak a nebo whisky a doutníky atd. Kde se hodnotí jednotlivé nápoje a jejich různá kritéria.

Nezahálí ani samotní výrobci, především velké firmy oživují trh s alkoholem. Snaží se přiblížit a oslovit především mladou populaci a to nejen novými nápoji ale i novými koktejly a longy. Přizpůsobují tomu nově míchané destiláty, které jsou přímo určené pro míchání koktejlů jako např. PURE & WHITE od firmy Hennessy. Přizpůsobují k tomu i samotné láhve a sklenky určené k longům a koktejlům, na první pohled hezky tvarovaná láhev musí zaujmout a oslovit. O to později je příjemné, když Vám mistr barman namíchá z této lahve skvělý drink opět v perfektně vypracovné sklence. Když je k tomu dobrá hudba na nějaké velké párty, která má švih a šťávu, je to prostě pro mladého člověka skvěle prožitý večer a rád se k oblíbenému drinku vrátí.

K oblíbenému drinku se rád vrátím, mám li ho dobře a odborně naservírovaný. To bývá problém dnešních číšníků, jež někteří nejsou ani v oboru vyučeni. V minulých článcích jsem psal jak by se tyto nápoje měli podávat, tak už se nechci opakovat. Jen se podělit s několika zkušenostmi s obsluhou. Tak řeba ve vyhlášené diskotéce Karlovy Lázně jsem si objednal u baru koňak ( měli jen jeden druh) a pseudo barman mi toho panáka jak říkal, začal nalévat do kelímku z umělé hmoty. Nevěřil sem vlastním očím a říkal jsem mu jestli na ten koňak nemá sklo. Následovala strohá odpověď " Sklo jó ? To mě tady rozbijou proto tady točíme do kelímků. "Já myslel, že kelímkáče jsou už akorát na venkovských zábavách, na venkovních akcí a né na vyhlášené diskotéce." říkám a ještě se snažím to nějak uhrát alespoň na jakékoli sklo. Pan barman povídá " já tu ale mám sklo jen na whisky " odpovídám " to nevadí hlavně že nějaké je, za hříšné peníze nebudu pít koňak z kelímku." To byla jedna z mnoha zkušeností. Druhá, v baru s názvem PIPI Grill sem si objednal koňak, slečna se ani nezeptala jaký chci a já už tušil, že to bude dobrodružství. Taky že bylo. Vytáhla láhev " made in tržnice " poté vzala sklenku do které z kávovaru pustila horkou vodu, tu pak vylila. Sklenku naplnila nápojem a servírovala, odvětil sem že sem chtěl koňak a né grog. V zápětí mi vmetla sebevědomě do obličeje, že sklenka na koňak se má nahřívat. BLBOST!. Říkám, že když už tu sklenku nahříváte tak tam ten koňak lejte a ne nějaké patoky z tržnice. Odvětila mi, že to koňak je, protože je to tam napsaný a jestli nechi ať si ho nedávám. To už se nedalo a odešl sem.

Samozřejmě že tu jsou i protiklady jako např. vinný bar Grand Cru, kde pan barman o své práci opravdu ví. Nabídl sortiment nabízených nápojů když sem si vybral přinesl patřičné sklo a džbánek s vodou. Poté přinesl samotnou láhev vybraného koňaku, nabídl etiketu k přečtení a po mém souhlasu teprve začal nalévat samozřejmě správnou míru, ke které nepotřeboval odměrku z které by to musel přelévat.  Dnes už v internetových obchodech máme velký výběr těchto ušlechtilých detilátů, takže si můžeme vybrat k jaké příležitosti láhev budeme kupovat. Jestli jen tak nebo na párty, kde se budou míchat koktejly a nebo jako dárek blízkému, kde můžem pořídit jak dárkové balení tak i nějakou starou pěknou láhev či třeba raritu z limitované série. Co nakonec ?, pijte jen to kvalitní co Vám chutná, výběr je opravdu velký a dobrý. V restauracích si nenechávejte cpát nějaké náhražky a patoky v umělohmotných rádo by sklenkách, dbejte na to aby Vám vybraný nápoj taky trochu prezentovali a né jen tak plácli na stůl, vždyť je to všechno jen hra.

 

 

Autor: Milan Pavlíček | čtvrtek 1.10.2009 7:40 | karma článku: 10,96 | přečteno: 1964x
  • Další články autora

Milan Pavlíček

Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...

16.1.2013 v 6:32 | Karma: 7,02 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Cognac není jenom alkohol a drahé pití.

Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...

6.8.2012 v 8:05 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1866x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?

Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...

2.7.2012 v 7:35 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Když už piju , tak kvalitní alkohol.

Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...

15.1.2012 v 18:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

ARMAGNAC versus COGNAC

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...

25.5.2011 v 7:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 12629x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku v minulém roce

Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...

3.1.2011 v 7:35 | Karma: 9,85 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - IV

První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...

27.9.2010 v 7:19 | Karma: 7,56 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - III

Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...

12.9.2010 v 8:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - II

Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...

31.8.2010 v 7:38 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - I

Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...

19.7.2010 v 7:01 | Karma: 6,30 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .

Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...

13.7.2010 v 7:39 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Pineau ?

Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

26.4.2010 v 7:32 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Brandy

Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

6.4.2010 v 8:13 | Karma: 18,69 | Přečteno: 8649x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Armagnac

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.

4.4.2010 v 13:31 | Karma: 11,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách

Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...

25.1.2010 v 7:23 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

13.12.2009 v 14:58 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Těstoviny na několik způsobů .

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...

7.12.2009 v 7:42 | Karma: 11,68 | Přečteno: 2667x | Diskuse| Osobní

Milan Pavlíček

Degustace ? Proč ne !

V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...

19.10.2009 v 7:42 | Karma: 6,39 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Dobrý den, odtáhli mi auto .

Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...

30.9.2009 v 6:51 | Karma: 23,23 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .

Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...

29.9.2009 v 7:02 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2614x
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac .