Stav koňaku v minulém roce
Po revoluci stoupnul zájem především o Whisky a o víno ale ani Cognac a Armagnac nezůstávají pozadu . Je pravdou , že za totalismu byl koňak v normálním obchodě k nedosažení a pro slušnou Whisky nebo něco jiného si člověk musel ušetřit nějakou tu korunu , vyměnit za " Bony " a hurá do " Tuzexu " , kde však ovšem byli k sehnání jen značky známých gigantů a kolikrát i pochybné kvality . Proto i já jsem si zpočátku myslel , že těch pět , šest druhů koňaků co sem importují do Tuzexu je asi tak vše ale tvrdě jsem se mýlil . Teď jsem moc rád , když se po revoluci lidé nespokojili jen s dosavadní nabídkou a chtěli poznat něco víc . Samozřejmě nejrychleji se zde začal rozvíjet obchod s vínem , začali vznikat různé kluby přátel vína jak profesionální , tak i amatérské . Ty jsou právě ty nejlepší , protože tyto amatérské kluby jsou založeny ani ne pro zisk a peníze ale proto že tyto lidé víno milují a mají ho rádi . Jsem, velice rád , že v těchto vinných klubech a společností bylo přibráno a zpočátku prezentováno jako okrajový sortiment ušlechtilý alkohol , který k tomuto odvětví také patří . Dnes už má ušlechtilý alkohol své pevné místo pomalu v každé vinotéce narazíte na dobrý koňak nebo Whisky . I zde se pořádají degustace buď smíšené a nebo orientované přímo na destiláty . Je pravdou , že dále se zde hned po víně začala nejrychleji rozvíjet Whisky a dnes už je založeno spousty klubů . Příznivci pořádají pravidelné řízené degustace a zájezdy do Skotska a Irska za lahodnou Whisky a Whiskey . Stačí když se porozhlédnete v jakémkoli knihkupectví a najdete tam spoustu krásných knih a encyklopedií o víně a Whisky . S Cognacem a Armagnacem je to poněkud jiné , rozvoj tohoto skvělého moku je u nás trochu pomalejší díky cenové relaci tohoto nápoje a v knihkupectví je v prodeji pouze jeden titul " Koňak - příručka pro znalce " od Conala R. Gregory . Bohužel v této době obětovat minimálně 600 Kč . za láhev ucházejícího koňaku je pro našince hodně a to nemluvím o starších ročnících koňaku , které přijdou až na hodně velké peníze ale i u ušlechtilých whisky už je to celkem srovnatelná cena .
Jsem strašně rád , že už i u nás se zakládají kluby kde se degustuje jen ušlechtilý destilát a to jak whisky a Whiskey , tak i Cognac a Armagnac . Sám jsem založil tyto webovky z čisté vášně a zájem o koňak a jsem moc rád když se mi ozývají lidé , kteří se chtějí prosadit nebo se pochlubit se svými úspěchy na poli tohoto odvětví . Sám jsem se divil kolik lidí má o Cognac a Armagnac zájem .Spolupracuji s lidmi , kteří sami podomácku destilují a ukládají pálenku k zrání , zkoušejí to přesně jako v Cognacu . Jsem rád , že ten zájem tady je a pomalu stoupá . Samozřejmě je to náš vlastní svět ale je to svět slušných lidí a nadšenců , kteří tomu propadli a žijí tím. Také musím poděkovat jednotlivým nadšencům , kteří mají své kluby a pořádají řízené degustace a nám amatérům umožňují setkat se s těmito skvělými destiláty . Jsou tu i restaurace a bary , které mají ve svém sortimentu koňaky od malých výrobců a rodinných firem , které tu v hypermarketech nekoupíte . Koho bych tak mohl vyzvednout ? Jsou to především " Dům u Závoje " který má výtečné vinné degustace ale nebojí se degustovat Cognac a doutníky , francouzské a švýcarské sýry . Dále pan Lopko z Grand Gourmet Clubu , který je velký frankofil a tento muž ví o čem mluví . I já jsem absolvoval jeho degusatce kde jsem se přesvědčil že je to opravdový odborník . Na závěr by si dovolil vyzvednout provozovnu v krásném prostředí Malé Strany s názvem " U Staré Studny " . Provozovnu jsem napsal proto, že jí nemohu nazvat vinárnou a na druhou stranu jí nemohu nazvat ani barem . Z venku je to velmi nenápadná " provozovna " ale uvnitř je stylová právě k steré Praze a Kampě . Historie dýchá ze všech stran a zdí . A teď ta " provozovna " nazval jsem to proto že disponují jak širokou nabídkou vín , tak i velkou nabídkou ušlechtilých destilátů . Můžu směle tvrdit , že zde je nejrozmanitější výběr Cognaců a Armagnaců v Praze a okolí . Nenajdete zde ale značky jako je Hennessy, Martell , Courvoisier a další giganty . Ale opravdu rodinné malé výrobce , kteří nabízejí neméně kvalitní destiláty než jmenované nadnárodní společnosti a to za velmi dobré ceny . Velice si vážím toho , že se zde pořádají řízené degustační večery a to přímo s majiteli různých cognacových a armagnacových firme . Sám jsem si jeden z těchto večírků vyzkoušel a mohu jen tvrdit o pěkně prožitém večeru s příjemnými lidmi . Naposledy to byl to sám Francois Peyrot , majitel rodinné koňakové firmy , který nám zodpověděl všechny otázky , které nebyli zprostředkované přes nějakého prostředníka . Myslím , že je to jen o dobré organizaci a zapálení pro věc . Sem můžete kdykoliv zajít , popít sklenku lahodného moku , který vám naservíruje personál , který ví co presentuje a umí o tom něco říct ( vím z vlastní praxe ) . Když mohu pomoci s problémem kam si zají na dobrý Cognac , doporučuji tuto provozovnu . Stačí se obrátit na paní Markétu Stránskou nebo na slečnu Terezu Křivinkovou a ony Vám ochotně poradí co si objednat pro krásný a pohodový večer .
Jsem moc rád , že naše řady oddaných pro ušlechtilé destiláty stoupá , že už i u nás lidé začali přemýšlet co pijí . Že se zajímají o nové trendy a začali pít opravdový alkohol z kterého mají potěšení .
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - IV
První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - III
Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - II
Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - I
Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .
Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Pineau ?
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Brandy
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Armagnac
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.
Milan Pavlíček
Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách
Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...
Milan Pavlíček
Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...
Milan Pavlíček
Těstoviny na několik způsobů .
Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...
Milan Pavlíček
Degustace ? Proč ne !
V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...
Milan Pavlíček
Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .
Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....
Milan Pavlíček
Dobrý den, odtáhli mi auto .
Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...
Milan Pavlíček
Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .
Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x