Pozdravy z Cognacu - IV
Uvnitř už čekala na prohlídku skupina Němců , ke které jsme se nakonec přidali a byla to i výhoda , protože Jirka díky práci v Německu umí dobře německy , já tak trochu tak byla šance , že budeme rozumět výkladu průvodce . Ve všech koňakových firmách , které pořádají prohlídky jsou tyto prohlídky plánovány na určitou hodinu . Tak jsme měli ještě čas pořádně prošmejdit vstupní halu s pokladnou a samozřejmě s nabídkou produktů firmy Martell .
Musím ještě upřesnit , že prodej koňaku je tady odlišný než kdekoliv jinde v klasických obchodech . Zde ve větších firmách jako je právě Martell nebo Hennessy , Courvoisier a nebo Remy Martin je velká prodejní místnost plná lahví koňaku od těch nejlevnějších až po ty nejdražší skvosty , které můžete vzít do ruky , osahat si je , přečíst si o nich něco a když umíte francouzsky a u větších firem i anglicky , můžete se poradit se zdejším personálem . Ten je velmi vstřícný a příjemný a prostě pohodový . Nabízejí tu kromě láhví také knihy o koňaku , plakáty , oblečení , průvodce a ještě mnoho různých upomínkových předmětů . K zakoupené vstupence , která vychází různě od čtyř Euro až asi po Deset Euro patří závěrečná degustace . To znamená , že po celé asi hodinové prohlídce je už pro Vás pripravena sklenka koňaku většinou V.S.O.P. No a na závěr si opět můžete koupit na cestu láhvinku koňaku za dost dobrý peníz . U těchto firem provádějí turisty většinou studenti jako u nás na brigádě .
Pak jsou tu malé rodinné podniky kde Vám nalévají všechny možné druhy a ročníky , hovoří s Vámi o nich , vysvětlují výrobu a co právě pijete . Je to vlastně taktika , protože po pěti , šesti vypitých sklenkách je Vám trapné se sebrat a odejít aniž by jste nekoupili alespoň tu nejlevnější láhev . Nejsou to obchody na které jsme zvyklí , sedíte tady v pohodlných sedačkách nabo křesílkách , popíjíte lahodný mok , pouštějí Vám video a ve velké pohodě spolu hovoříte o všem možném , hlavně pak o koňaku . Například jeden den jsme čekali na prohlídku v zámku Otard , která měla být až v jednu hodinu . Šli jsme se projít po nábřeží a narazili na útulný obchůdek firmy Fransac kde jsme strávili asi hodinu s velmi příjemnou postarší dámou , která nás tak trochu lehce opila a měli jsme co dělat abychom zvládli další prohlídku . Samozřejmě láhve jsme koupili hned tři .
Tady u Martellu nás provázel mladík kolem dvaceti pěti let ale němčina mu moc přes zuby nešla , spíš by anglicky , zváště některé složitější procesy anglicky vysvětloval , na což Němci nechápavě koukali a kroutili hlavama ale byl fakt dobrej . Němci do toho kafrali jak už je o nich známo ale nás Čechy tu měl každý rád . Byli jsme pro ně rarita už jen proto , že nás tu moc vidět není a hlavně nachápali , že nejsme žádný zájezd co projede celou Francii za dva dny , někde se zaství udělá rychlou prohlídku památky a hurá na další památku . Také nemohli pochopit , že dva hejskové z Čech si vyjedou na týden do Cognacu a tam vesele obrážejí palírny ale bylo to tak .
Prohlídka dobrá i láhvinku jsme na hotel zakoupili . Vyšli jsme zpět na náměstí kde už bylo lidí jak v Číně , prostě shromáždění spousty lidí , ohrazené silnice které protínali město a na něco se čekalo . Zpočátku jsme nevěděli o co jde až pak jsme zjistili , že je tu oslava svátku svatého Michaela . Oficiální den počátku zklizně vinné révy . Od této chvíle začíná zamědělcům pořádná práce se sklizní , lisováním vinné révy a náseldovně pálením atd. Po čtvrt hodince zevlování už se začínali přibližovat první aktéři průvodu ve kterém jeli alegorické vozy s náměty vinobraní a i nějaké co jsme nepochpili co mají s oslavou vína společného jako napříkald pěti metrová formule Ferrari vyrobená z malých krepových růžiček a nebo asi čtyř metrový Pikachu také z růžiček z krepáku . Musela to být šílená práce . Dále v průvodu šlo nepřeberné množství dechových a hudebních kapel , mažoretek a jiných tanečnic . Bylo to fakt moc hezké a zábavné , no a Frantíci z toho byli úplně vedle , stále vykřikovali " Bravo a manifik " a nám se líbili protože byli jak malé děti ze všeho vyjevený . Nás kovaný pražskou Letnou na prvního máje to nemohlo rozhodit . Zůstali jsme ještě asi hodinu a už se začínala projevovat únava z cesty , tak jsme to otočili do hotelu .
Hurá do hotelu ? Prodrali jsme se přeplněnými uličkami , náměstím Františka prvního , které už praskalo ve švech a dali se na daleký pochod na předměstí Chateaubernard do našeho hotýlku Mercure . Cestou jsme koupili nějakou obloženou bagetu a plazili se dál na hotel . Každým metrem cesty jsem cítíl mé hořící chodidla a bolest v nohou , ty už jsem spíš táhl za sebou .
Konečně HOTEL na který jsme v podvečer dorazili , slečna v recepci na nás trochu divně koukala jak se táhnem ale opilí nejsme ? Tu jsme už měli úplně v paži a plazili se dál na pokoj . Konečně postel , plácnul jsem sebou na ni , zul si boty a z nohu se mi málem kouřilo . Bohužel nebyl jsem jediný kdo si ulevil , JIRKA ZE ZUL ! To by probralo i mrtvého . Nahodil jsem ihned operativní návrh " Jirko hele nejdřív se vysprchujem a dáme se dohromady , pak zalehnem každý do své postele , pustíme badnu a otevřeme tu flašku od Martella . Budem koukat na bednu popijem až vytuhnem a pak dobrou . Jo a ty jdi do sprchy první aby pak nepochcípal celej hotel z toho tvého zutí bot ! " Jirka něco brblal polohlasem , něco abych se nepo... , že to takový smrad není , že jsem ještě necítil pořádný pánský parfém ale do sprchy šel . Pak jsem to absolvoval já , taky jsem moc zrovna nevoněl po daleké cestě , prohlídky palírny a průvodu bylo toho dost . Teď už jsme byli kluci fešný , pustili bednu s nějakou francouzskou soutěží a otevřeli láhvinku vyníkajícího Martellu Nobilage . První den ve městě zaslíbeném jsme tedy zvládli . Ještě jsme se domluvili kam vyrazíme zítra , kterou firmu obšťastníme svou návštěvou a přibívajícími sklenkami v hlavě jsme pomalu nebo spíš rychle vytuhli ...
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Milan Pavlíček
Stav koňaku v minulém roce
Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - III
Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - II
Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - I
Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .
Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Pineau ?
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Brandy
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Armagnac
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.
Milan Pavlíček
Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách
Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...
Milan Pavlíček
Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...
Milan Pavlíček
Těstoviny na několik způsobů .
Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...
Milan Pavlíček
Degustace ? Proč ne !
V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...
Milan Pavlíček
Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .
Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....
Milan Pavlíček
Dobrý den, odtáhli mi auto .
Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...
Milan Pavlíček
Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .
Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x