Pozdravy z Cognacu - IV

První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...

Uvnitř už čekala na prohlídku skupina Němců , ke které jsme se nakonec přidali a byla to i výhoda , protože Jirka díky práci v Německu umí dobře německy , já tak trochu tak byla šance , že budeme rozumět výkladu  průvodce . Ve všech koňakových firmách , které pořádají prohlídky jsou tyto prohlídky plánovány na určitou hodinu . Tak jsme měli ještě čas pořádně prošmejdit vstupní halu s pokladnou a samozřejmě s nabídkou produktů firmy Martell .

Musím ještě upřesnit , že prodej koňaku je tady odlišný než kdekoliv jinde v klasických obchodech . Zde ve větších firmách jako je právě Martell nebo Hennessy , Courvoisier a nebo Remy Martin je velká prodejní místnost plná lahví koňaku od těch nejlevnějších až po ty nejdražší skvosty , které můžete vzít do ruky , osahat si je , přečíst si o nich něco a když umíte francouzsky a u větších firem i anglicky , můžete se poradit se zdejším personálem . Ten je velmi vstřícný a příjemný a prostě pohodový . Nabízejí tu kromě láhví také knihy o koňaku , plakáty , oblečení , průvodce a ještě mnoho různých upomínkových předmětů . K zakoupené vstupence , která vychází různě od čtyř Euro až asi po Deset Euro patří závěrečná degustace . To znamená , že po celé asi hodinové prohlídce je už pro Vás pripravena sklenka koňaku většinou V.S.O.P. No a na závěr si opět můžete koupit na cestu láhvinku koňaku za dost dobrý peníz .  U těchto firem provádějí turisty většinou studenti jako u nás na brigádě .

Pak jsou tu malé rodinné podniky kde Vám nalévají všechny možné druhy a ročníky , hovoří s Vámi o nich , vysvětlují výrobu a co právě pijete . Je to vlastně taktika , protože po pěti , šesti vypitých sklenkách je Vám trapné se sebrat a odejít aniž by jste nekoupili alespoň tu nejlevnější láhev . Nejsou to obchody na které jsme zvyklí , sedíte tady v pohodlných sedačkách nabo křesílkách , popíjíte lahodný mok , pouštějí Vám video a ve velké pohodě spolu hovoříte o všem možném , hlavně pak o koňaku . Například jeden den jsme čekali na prohlídku v zámku Otard , která měla být až v jednu hodinu . Šli jsme se projít po nábřeží a narazili na útulný obchůdek firmy Fransac kde jsme strávili asi hodinu s velmi příjemnou postarší dámou , která nás tak trochu lehce opila a měli jsme co dělat abychom zvládli další prohlídku . Samozřejmě láhve jsme koupili hned tři .

 Tady u Martellu nás provázel mladík kolem dvaceti pěti let ale němčina mu moc přes zuby nešla , spíš by anglicky , zváště některé složitější procesy anglicky vysvětloval , na což Němci nechápavě koukali a kroutili hlavama ale byl fakt dobrej . Němci do toho kafrali jak už je o nich známo ale nás Čechy tu měl každý rád . Byli jsme pro ně rarita už jen proto , že nás tu moc vidět není a hlavně nachápali , že nejsme žádný zájezd co projede celou Francii za dva dny , někde se zaství udělá rychlou prohlídku památky a hurá na další památku . Také nemohli pochopit , že dva hejskové z Čech si vyjedou na týden do Cognacu a tam vesele obrážejí palírny ale bylo to tak .

Prohlídka dobrá i láhvinku jsme na hotel zakoupili . Vyšli jsme zpět na náměstí kde už bylo lidí jak v Číně , prostě shromáždění spousty lidí , ohrazené silnice které protínali město a na něco se čekalo . Zpočátku jsme nevěděli o co jde až pak jsme zjistili , že je tu oslava svátku svatého Michaela . Oficiální den počátku zklizně vinné révy . Od této chvíle začíná zamědělcům pořádná práce se sklizní , lisováním vinné révy a náseldovně pálením atd. Po čtvrt hodince zevlování už se začínali přibližovat první aktéři průvodu ve kterém jeli alegorické vozy s náměty vinobraní a i nějaké co jsme nepochpili co mají s oslavou vína společného jako napříkald pěti metrová formule Ferrari vyrobená z malých krepových růžiček a nebo asi čtyř metrový Pikachu také z růžiček z krepáku . Musela to být šílená práce . Dále v průvodu šlo nepřeberné množství dechových a hudebních kapel , mažoretek a jiných tanečnic . Bylo to fakt moc hezké a zábavné , no a Frantíci z toho byli úplně vedle , stále vykřikovali " Bravo a manifik " a nám se líbili protože byli jak malé děti ze všeho vyjevený . Nás kovaný pražskou Letnou na prvního máje to nemohlo rozhodit . Zůstali jsme ještě asi hodinu a už se začínala projevovat únava z cesty , tak jsme to otočili do hotelu .

Hurá do hotelu ? Prodrali jsme se přeplněnými uličkami , náměstím Františka prvního , které už praskalo ve švech a dali se na daleký pochod na předměstí Chateaubernard  do našeho hotýlku Mercure . Cestou jsme koupili nějakou obloženou bagetu a plazili se dál na hotel . Každým metrem cesty jsem cítíl mé hořící chodidla a bolest v nohou , ty už jsem spíš táhl za sebou .

Konečně HOTEL na který jsme v podvečer dorazili , slečna v recepci na nás trochu divně koukala jak se táhnem ale opilí nejsme ? Tu jsme už měli úplně  v paži a plazili se dál na pokoj . Konečně postel , plácnul jsem sebou na ni , zul si boty a z nohu se mi málem kouřilo . Bohužel nebyl jsem jediný kdo si ulevil , JIRKA ZE ZUL ! To by probralo i mrtvého . Nahodil jsem ihned operativní návrh " Jirko hele nejdřív se vysprchujem a dáme se dohromady , pak zalehnem každý do své postele , pustíme badnu a otevřeme tu flašku od Martella . Budem koukat na bednu popijem až vytuhnem a pak dobrou . Jo a ty jdi do sprchy první aby pak nepochcípal celej hotel z toho tvého zutí bot ! " Jirka něco brblal polohlasem , něco abych se nepo... , že to takový smrad není , že jsem ještě necítil pořádný pánský parfém ale do sprchy šel . Pak jsem to absolvoval já , taky jsem moc zrovna nevoněl po daleké cestě , prohlídky palírny a průvodu bylo toho dost . Teď už jsme byli kluci fešný , pustili bednu s nějakou francouzskou soutěží a otevřeli láhvinku vyníkajícího Martellu Nobilage . První den ve městě zaslíbeném jsme tedy zvládli . Ještě jsme se domluvili kam vyrazíme zítra , kterou firmu obšťastníme svou návštěvou a přibívajícími sklenkami v hlavě jsme pomalu nebo spíš rychle vytuhli ...  

 

 

Autor: Milan Pavlíček | pondělí 27.9.2010 7:19 | karma článku: 7,56 | přečteno: 1211x
  • Další články autora

Milan Pavlíček

Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...

16.1.2013 v 6:32 | Karma: 7,02 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Cognac není jenom alkohol a drahé pití.

Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...

6.8.2012 v 8:05 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?

Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...

2.7.2012 v 7:35 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Když už piju , tak kvalitní alkohol.

Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...

15.1.2012 v 18:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

ARMAGNAC versus COGNAC

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...

25.5.2011 v 7:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 12629x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku v minulém roce

Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...

3.1.2011 v 7:35 | Karma: 9,85 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - III

Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...

12.9.2010 v 8:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - II

Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...

31.8.2010 v 7:38 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - I

Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...

19.7.2010 v 7:01 | Karma: 6,30 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .

Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...

13.7.2010 v 7:39 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Pineau ?

Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

26.4.2010 v 7:32 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Brandy

Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

6.4.2010 v 8:13 | Karma: 18,69 | Přečteno: 8649x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Armagnac

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.

4.4.2010 v 13:31 | Karma: 11,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách

Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...

25.1.2010 v 7:23 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

13.12.2009 v 14:58 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Těstoviny na několik způsobů .

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...

7.12.2009 v 7:42 | Karma: 11,68 | Přečteno: 2667x | Diskuse| Osobní

Milan Pavlíček

Degustace ? Proč ne !

V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...

19.10.2009 v 7:42 | Karma: 6,39 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .

Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....

1.10.2009 v 7:40 | Karma: 10,96 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Dobrý den, odtáhli mi auto .

Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...

30.9.2009 v 6:51 | Karma: 23,23 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .

Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...

29.9.2009 v 7:02 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2614x
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac .