Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .
Jak říkám , prošel jsem si tím , čím musí asi projít až na výjímky každý normální konzument alkoholu a dobrého pití . Sám pak člověk pozná co mu vyhovuje a chutná , jestli se na pití úplně vykašlat a nebo uspokojovat své chutě nějakou dobrou tekutinou ať vínem či pivem a nebo právě zmiňovanou kořalkou .
Startem mého zájmu o koňak byl článek v cestovatelském časopise Koktejl , kde autor velmi citlivě , s nádechem něčeho výjímečného a ušlechtilého popisoval výrobu a život kolem této ušlechtilé tekutiny . Popisoval tamější pohodu malého malebného městečka Cognac a já si představoval malé poklidné městečko spíš vesnici obehnanou vinicemi , něco podobného jako u nás na Moravě . Mýlil jsem se ! Městečko Cognac by se dalo přirovnat velikostí k Benešovu nebo Příbrami nebo Jihlavě . Je to velmi rušné město s bohatou historií , kde se například narodil král František první . Autor se dále ubírá k firmě Martell , kde popisuje s lehkostí charakter jednotlivých druhů koňaků .
Článek i fotografie mě velmi nadchli , že jsem se začal zajímat o tento luxusní jantarově zbarvený mok . Do té doby jsem myslel , že existuje jen nějakých pět , šest firem co jsem jejich značky viděl tady u nás v prodeji , opět jsem se mýlil ! Ano firmy Martell , Hennessy , Courvoisier , Remy Martin , Camus a Godet jsou největší a nejznámější koňakové firmy ale dalším objevováním jsem našel další stovky farmářů , vinohradníků , destilérií , firem a lidí , kteří se kolem výroby koňaku pohybují až jsem se dostal do počtu tisíců .
Pravda je , že díky změně režimu se trh s alkoholem začal rozvíjet a začali dovážet i jiné značky ale především i značky méně známé , malé rodinné firmy , které produkují kolikrát takové skvosty , že mohou hravě konkurovat i těm velkým a známým gigantům . Sám mám tyto malé firmy raději , pro jejich domácí ruční práci , rodinný vlídný přístup až familiárnost . I český člověk raději nakupuje u malého soukromníka , kde ví že to víno , pálenka nebo i uzenina mléko a nebo pečivo je kvalitnější po domácky vyráběné bez velkého množství náhražek chemikálií a stabilizátorů . Pravda je , že každý malý vinař či rodinná firma produkující koňak se hned pyšní výrobou na přírodní bázi bez přidávání chemikálií , na to kladou veliký důraz .
Především při koupi u nás takového koňaku od malého pěstitele , získáte za menší peníz velmi hodnotný a chuťově výborný destilát , který svou kvalitou může hravě konkurovat těmto velkým gigantům u kterých navíc platíte značku .
Za ta léta hledání a přijímání zpráv o koňaku , vyhledávání novinek , prezentací a kontaktování koňakových firem , jsem zmapoval prodej koňaku na českém trhu . Dokážu zákazníkovi poradit a obstarat výborný koňak odpovídající cenově své kvalitě . Vím kde obstarat novinky , rarity a nebo dárková balení . Prostě koňak zvaný francouzskými sklepmistry " Eaux De vie " ( voda života ) mám rád žiji jeho život a koňaku jako kultuře jsem zcela podlehl .Tím nechci zatracovat destiláty domácí výroby , které jsou také velmi dobré a některé dobře známé ve světě jako třeba Becherovka , slivovice od R.Jelínka a nebo Absint . Specifický český rum , vím že to je rozdíl s pravým rumem ale pravý český grog bez rumu s lodičkou nebo Božkov to prostě nejde .
Za ta léta jsem si vytříbil chuť na čisté destiláty po kterých ráno nebolí hlava . Pamatuji na ta mladická léta , na ta těžká rána kdy si člověk myslí , že mu vyměnili mozek o číslo větší než má hlavu a ten se dere ven . Ten pocit permoníků co tlučou palicemi a kladivy a v ústech jako v polepšovně . Teď už takové problémy nemám , né že bych se naučil nějak lépe pít ale člověk si za ta léta vytříbil chuť a ví jak a co mu dělá potěšení aniž by se úplně odepsal . Prostě když už piji , snažím se pít to nejlepší a nejkvalitnější . Rád se v této oblasti ušlechtilých destilátů pohybuji , rád si o destilátech povídám , rád o destilátech píši a proto jsem se rozhodl se s Vámi podělit o zážitky a poznatky přímo z klébky tohoto zlatavého moku z Cognacu z Francie . Chci napsat pozdravy z Cognacu o historii a životu a o lidech žijící a produkující Eaux De Vie ale to až příště ...
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Milan Pavlíček
Stav koňaku v minulém roce
Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - IV
První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - III
Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - II
Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - I
Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Pineau ?
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Brandy
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Armagnac
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.
Milan Pavlíček
Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách
Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...
Milan Pavlíček
Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...
Milan Pavlíček
Těstoviny na několik způsobů .
Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...
Milan Pavlíček
Degustace ? Proč ne !
V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...
Milan Pavlíček
Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .
Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....
Milan Pavlíček
Dobrý den, odtáhli mi auto .
Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...
Milan Pavlíček
Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .
Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x