Milan Pavlíček

Což takhle dát si Pineau ?

26. 04. 2010 7:32:20
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

Je to taková nepsaná skupina do které patří např. Tokajské nebo Portské . Podstatný znak jeho výroby spočívá v násilném zastavení zrání fermentace vinného moštu v okamžiku kdy dosáhl hladinu 10 % alkoholu přidáním nejméně rok staré vinné pálenky ( koňaku ) o síle 60 % alkoholu . Kvasinky , které přoměňují cukry v moštu na alkohol , jsou ve své aktivitě až k smrti zbržděny a ponechávajíce v tekutině jisté množství cukru , jenž je pak zdrojem sladkosti nápoje . Toto je pojednání spíš technické ale i zde se váže k tomuto nápoji jistá stará pověst nebo spíš příběh .

Pineau je plodem šťastné náhody vzdálené více než čtyřista let . V 16. století nalil vinař kdesi v kraji Charente omylem hroznový mošt do sudu od koňaku . Dopálen odvalil sud stranou a brzy na něj zapoměl . O pár let později , kdy se mu díky obrovské sklizni nedostávalo sudů , nezbylo mu nic jiného než použít zapomenutý sud . Ten však otevřel a než z něj obsah vylil , tak ho ochutnal ( byl to přeci vinař ). Byl natolik překvapen a s výsledkem nadšen , že začal svůj omyl záměrně opakovat a tím i Pineau vylepšovat , šlechtit a školit .

V říjnu roku 1945 byl přidělen charentskému likérovému vínu statut A.O.C. ( Apellation d' Origine Controlée - statut ověření originality a původu produktu. ) . Vinná pálenka musí být z pěstovatelské oblasti Charente , musí zrát minimálně dva roky v dubovém sudu , přičemž hroznová šťáva musí obsahovat nejméně 10 % alkoholu . Díky této vyhlášce se nejméně 70 % Pineau pěstuje a vyrábí v západní části této oblasti Fins Bois , Bon Bois a Bois Orderies , které jsou blízko k moři a kde se snáze dosahuje potřebné cukernatosti hroznů . Pineau z Grande Champagne , Petite Champagne a Bordories je prakticky neznámé .

Eau de Vie pro tyto účely musí zrát v dubovém sudu nejméně jeden rok a dosahovat 60 % alkoholu , přičemž po její aplikaci se může zvíšit procento alkoholu v Pineau na 16 - 22 % alkoholu . Mladinké Pineau pak musí v dubovém sudu strávit nejméně ještě jeden rok . Samozřejmě , že zrání Pineau je i delší , kde vinaři nechávají Pineau zrát pět let a je označováno jako " staré " a ještě delší zrání až deset let " velmi staré " - Vieux Pineau " . Podává se jako aperitiv vychlazené kolem 5 - 6 stupňů celsia , v menší slkence ve tvaru málo rozkvetlého tulipánu . Bílé Pineau je výtečné jako doprovod k husím játrům ( foie gras) , mušlím St. Jkuba a Roqueforu . Růžové Pineau se dobře shodne s kozími sýry , melounem , ovocem a pozor je vhodné i k českému švestkovému koláči .

Zátímco Francouzi , Belgičané , Kanaďané , Němci , Dánové a Hlonďané vypijí ročně kolem 11 miliónů láhví , v České republice je to zatím velmi mizivé procento . Bohužel v regálech obchodů a supermaketů se s ním nesetkáte a většinou ani v našich vinotékách . Většinou prodavači vůbec neví na co se jich ptáte . Naštěstí díky internetovému obchodu si již nějakou tu láhvinku dobrého sladkého Pineau už také můžeme pořídit a to i za rozumnou cenu a to za ochutnání opravdu stojí .

Autor: Milan Pavlíček | karma: 11.32 | přečteno: 2367 ×
Poslední články autora