Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Což takhle dát si Pineau ?

26. 04. 2010 7:32:20
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

Je to taková nepsaná skupina do které patří např. Tokajské nebo Portské . Podstatný znak jeho výroby spočívá v násilném zastavení zrání fermentace vinného moštu v okamžiku kdy dosáhl hladinu 10 % alkoholu přidáním nejméně rok staré vinné pálenky ( koňaku ) o síle 60 % alkoholu . Kvasinky , které přoměňují cukry v moštu na alkohol , jsou ve své aktivitě až k smrti zbržděny a ponechávajíce v tekutině jisté množství cukru , jenž je pak zdrojem sladkosti nápoje . Toto je pojednání spíš technické ale i zde se váže k tomuto nápoji jistá stará pověst nebo spíš příběh .

Pineau je plodem šťastné náhody vzdálené více než čtyřista let . V 16. století nalil vinař kdesi v kraji Charente omylem hroznový mošt do sudu od koňaku . Dopálen odvalil sud stranou a brzy na něj zapoměl . O pár let později , kdy se mu díky obrovské sklizni nedostávalo sudů , nezbylo mu nic jiného než použít zapomenutý sud . Ten však otevřel a než z něj obsah vylil , tak ho ochutnal ( byl to přeci vinař ). Byl natolik překvapen a s výsledkem nadšen , že začal svůj omyl záměrně opakovat a tím i Pineau vylepšovat , šlechtit a školit .

V říjnu roku 1945 byl přidělen charentskému likérovému vínu statut A.O.C. ( Apellation d' Origine Controlée - statut ověření originality a původu produktu. ) . Vinná pálenka musí být z pěstovatelské oblasti Charente , musí zrát minimálně dva roky v dubovém sudu , přičemž hroznová šťáva musí obsahovat nejméně 10 % alkoholu . Díky této vyhlášce se nejméně 70 % Pineau pěstuje a vyrábí v západní části této oblasti Fins Bois , Bon Bois a Bois Orderies , které jsou blízko k moři a kde se snáze dosahuje potřebné cukernatosti hroznů . Pineau z Grande Champagne , Petite Champagne a Bordories je prakticky neznámé .

Eau de Vie pro tyto účely musí zrát v dubovém sudu nejméně jeden rok a dosahovat 60 % alkoholu , přičemž po její aplikaci se může zvíšit procento alkoholu v Pineau na 16 - 22 % alkoholu . Mladinké Pineau pak musí v dubovém sudu strávit nejméně ještě jeden rok . Samozřejmě , že zrání Pineau je i delší , kde vinaři nechávají Pineau zrát pět let a je označováno jako " staré " a ještě delší zrání až deset let " velmi staré " - Vieux Pineau " . Podává se jako aperitiv vychlazené kolem 5 - 6 stupňů celsia , v menší slkence ve tvaru málo rozkvetlého tulipánu . Bílé Pineau je výtečné jako doprovod k husím játrům ( foie gras) , mušlím St. Jkuba a Roqueforu . Růžové Pineau se dobře shodne s kozími sýry , melounem , ovocem a pozor je vhodné i k českému švestkovému koláči .

Zátímco Francouzi , Belgičané , Kanaďané , Němci , Dánové a Hlonďané vypijí ročně kolem 11 miliónů láhví , v České republice je to zatím velmi mizivé procento . Bohužel v regálech obchodů a supermaketů se s ním nesetkáte a většinou ani v našich vinotékách . Většinou prodavači vůbec neví na co se jich ptáte . Naštěstí díky internetovému obchodu si již nějakou tu láhvinku dobrého sladkého Pineau už také můžeme pořídit a to i za rozumnou cenu a to za ochutnání opravdu stojí .

Autor: Milan Pavlíček | pondělí 26.4.2010 7:32 | karma článku: 10.20 | přečteno: 2053x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Stanislav Jonák

Nůžky a obvaz jsou stejně důležité jako brzdy, aneb proč STK nedává smysl

Jednou za čas musí auto na STK. Na základě toho se rozhodne, zda můžete i nadále jezdit na silnicích nebo ne. Technický stav má ale stejnou váhu jako jeden obvaz v lékárničce.

25.9.2017 v 22:44 | Karma článku: 17.44 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jana Slaninová

Manžel mě dneska pohřbil

"Ženo, mě se zdálo, že jsi měla blogerskej pohřeb." oči jsem měla navrch hlavy a asi i blbě slyšim. "Cooooo?! Co to meleš?!" "No. Úplně normálně jsi si lehla na Staromáku na lavičku, usnula a umřela. No neni to hezký?"

25.9.2017 v 21:39 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 250 | Diskuse

Libuse Palkova

Mimomanželské vztahy

Jak jsme probrali v předchozím blogu, ne každé manželství se musí vydařit. A to každý pak řeší po svém. Někdo drasticky rozvodem, jiný si pořídí milence či milenku, zkrátka každý má svůj recept, jak přežít a vydržet.

25.9.2017 v 20:26 | Karma článku: 9.17 | Přečteno: 670 | Diskuse

Jan Pražák

Proč má obyčejná rýmička na nás muže tak zničující účinky

„Ten můj má už zase smrtelnou mužskou nemoc na sedum písmen. Celej víkend proležel na gauči, smrkal, prskal, skučel a chtěl po mně, abych ho krom veškerý práce na domácnosti pořád obskakovala.“

25.9.2017 v 20:01 | Karma článku: 17.63 | Přečteno: 461 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Karlštejn po 30 letech

Majestátní hrad Karlštejn pamatuje mnoho, gotickou výstavbu, renesanční dostavbu, rozsáhlou rekonstrukci architekta Josefa Mockera v 19. století.

25.9.2017 v 13:34 | Karma článku: 10.58 | Přečteno: 423 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2212
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.