Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Což takhle dát si Pineau ?

26. 04. 2010 7:32:20
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

Je to taková nepsaná skupina do které patří např. Tokajské nebo Portské . Podstatný znak jeho výroby spočívá v násilném zastavení zrání fermentace vinného moštu v okamžiku kdy dosáhl hladinu 10 % alkoholu přidáním nejméně rok staré vinné pálenky ( koňaku ) o síle 60 % alkoholu . Kvasinky , které přoměňují cukry v moštu na alkohol , jsou ve své aktivitě až k smrti zbržděny a ponechávajíce v tekutině jisté množství cukru , jenž je pak zdrojem sladkosti nápoje . Toto je pojednání spíš technické ale i zde se váže k tomuto nápoji jistá stará pověst nebo spíš příběh .

Pineau je plodem šťastné náhody vzdálené více než čtyřista let . V 16. století nalil vinař kdesi v kraji Charente omylem hroznový mošt do sudu od koňaku . Dopálen odvalil sud stranou a brzy na něj zapoměl . O pár let později , kdy se mu díky obrovské sklizni nedostávalo sudů , nezbylo mu nic jiného než použít zapomenutý sud . Ten však otevřel a než z něj obsah vylil , tak ho ochutnal ( byl to přeci vinař ). Byl natolik překvapen a s výsledkem nadšen , že začal svůj omyl záměrně opakovat a tím i Pineau vylepšovat , šlechtit a školit .

V říjnu roku 1945 byl přidělen charentskému likérovému vínu statut A.O.C. ( Apellation d' Origine Controlée - statut ověření originality a původu produktu. ) . Vinná pálenka musí být z pěstovatelské oblasti Charente , musí zrát minimálně dva roky v dubovém sudu , přičemž hroznová šťáva musí obsahovat nejméně 10 % alkoholu . Díky této vyhlášce se nejméně 70 % Pineau pěstuje a vyrábí v západní části této oblasti Fins Bois , Bon Bois a Bois Orderies , které jsou blízko k moři a kde se snáze dosahuje potřebné cukernatosti hroznů . Pineau z Grande Champagne , Petite Champagne a Bordories je prakticky neznámé .

Eau de Vie pro tyto účely musí zrát v dubovém sudu nejméně jeden rok a dosahovat 60 % alkoholu , přičemž po její aplikaci se může zvíšit procento alkoholu v Pineau na 16 - 22 % alkoholu . Mladinké Pineau pak musí v dubovém sudu strávit nejméně ještě jeden rok . Samozřejmě , že zrání Pineau je i delší , kde vinaři nechávají Pineau zrát pět let a je označováno jako " staré " a ještě delší zrání až deset let " velmi staré " - Vieux Pineau " . Podává se jako aperitiv vychlazené kolem 5 - 6 stupňů celsia , v menší slkence ve tvaru málo rozkvetlého tulipánu . Bílé Pineau je výtečné jako doprovod k husím játrům ( foie gras) , mušlím St. Jkuba a Roqueforu . Růžové Pineau se dobře shodne s kozími sýry , melounem , ovocem a pozor je vhodné i k českému švestkovému koláči .

Zátímco Francouzi , Belgičané , Kanaďané , Němci , Dánové a Hlonďané vypijí ročně kolem 11 miliónů láhví , v České republice je to zatím velmi mizivé procento . Bohužel v regálech obchodů a supermaketů se s ním nesetkáte a většinou ani v našich vinotékách . Většinou prodavači vůbec neví na co se jich ptáte . Naštěstí díky internetovému obchodu si již nějakou tu láhvinku dobrého sladkého Pineau už také můžeme pořídit a to i za rozumnou cenu a to za ochutnání opravdu stojí .

Autor: Milan Pavlíček | pondělí 26.4.2010 7:32 | karma článku: 10.20 | přečteno: 2038x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Bylo soužití Židů a Arabů vždycky tak problematické?

Strašné události, ke kterým došlo v posledních dnech v Izraeli , vedou každého slušného člověka, kterému se hnusí násilí, k zamyšlení: Vždycky se muslimové s židy takhle nenáviděli?

25.7.2017 v 8:25 | Karma článku: 10.80 | Přečteno: 369 | Diskuse

Jana Slaninová

Nepřirozené věci: rodičovská práva gayů

Koutkem oka mi zaškubaly diskuze o tom, co je v přírodě a mezi lidmi přirozené či nikoli. Co vlastně my, zplozenci civilizace, víme o přirozenosti?

25.7.2017 v 8:08 | Karma článku: 19.30 | Přečteno: 624 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Gen. Poslední...a výborný

Gen je jako otisk v kůži navěky, těžko jizvu zamaskujeme. Využijeme-li možnost, i to se trochu dá. Jsou však otisky, které jsou požehnáním a jizva ozdobou. Gen je daný. Anebo vytvořený. Třeba Fero Fenič i Břetislav Rychlík to umí

25.7.2017 v 1:04 | Karma článku: 15.27 | Přečteno: 477 | Diskuse

Ladislav Jílek

Šarbel Machlúf

Většině lidí to jméno asi nic neříká. Je to poustevník, který žil v 19. Století v Libanonu. Je uctíván jako světec a dnes je jeho svátek.

24.7.2017 v 21:30 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 176 | Diskuse

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Když kluci choděj s klukama a chtěj dítě….

No, když jsem si dneska přečetla titulek, že Ústavní soud dal rodičovská práva gayům, nevylítla jsem vzteky ze židle, protože by mi to bylo stejně houby platný. Jen jsem se přesvědčila v tom,

24.7.2017 v 20:20 | Karma článku: 41.06 | Přečteno: 2908 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2190
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.