Což takhle dát si Brandy
Jako první známé brandy – tzv. Destilado De Vino je brandy z Jerez ve Španělsku . Je výlučně produkt firem , které vyrábějí na jihu Španělska sherry . Zraje v zásadě v sudech po tomto fortifikovaném víně . Výrobci to sami popisují za dynamické zrání . Spočívá v uplatnění solera systému známého z produkce sherry . Brandy zraje v sudech , jež jsou uloženy ve třech až čtyřech vrstvách na sobě , přičemž se každoročně ze spodní vrstvy odčerpává maximálně jedna třetina obsahu . Úbytek je pak doplněn z vyšších vrstev a ta zase z vyšší , přičemž do té nejvyšší se uloží čerstvá pálenka ke zrání .Odborníci tvrdí , že tímto způsobem dosahuje zhruba 4 letá sherry brandy kvality 8 leté vinné pálenky vyrobené statickým způsobem . Základní Brandy de Jerez Solera musí zrát nejméně 6 měsíců . Reserva nejméně rok . Grand Reserva přinejmenším 3 roky . Řada těchto vynikajících brandy však stráví v sudech až 15 let .
Brandy Del Penedés – je vínovice vyráběná v severovýchodním Katalánsku . Dnes se její výrobou zabývají jen dva výrobci Mascaró , pálenka je výsledkem dvoustupňové destilace a tradičního zrání v sudech z limousinského dubu . Druhý výrobce je Torres , který používá oba typy destilace i oba typy zrání : dynamický – viz Brandy de Jerez Solera , tak i statický – klasický .
French Bradny - je to označení pro směs pálenek vyrobených z vína vypěstovaného mimo území oblasti Charenté čili mimo území kde se vyrábí Cognac . Výroba není omezena žádnými zvláštními pravidly a produkt je určený především pro export . Cena obvykle dosahuje sotva poloviny za láhev koňaku V.S.O.P. U nás se můžeme setkat např. se značkou Courriere , Sempté nebo Valois .
Anglická Brandy – zní trochu jako provokace . Ale Lamber hurst Wine Brandy je skutečně zcela domácího původu . Když byl v roce 1990 ohlášen první prodej této domácí pálenky , vytvořila se před podnikem v Kentu již v šest ráno dlouhá fronta a o hodinu později byla první dodávka zcela vyprodána .
Aguardente – představuje v prvním významu všeobecné označení pro portugalskou brandy . Vyrábí se dvoustupňovou , tak i kontinuální destilací , pro zrání se používají sudy , v nichž leželo portské a jež jsou tedy v Portugalsku v široké míře , i ekonomicky dostupné . Pro zlepšení chuti jsou zde povoleny oříškové a švestkové esence . V druhém významu aguardente znamená čerstvou budoucí Brandy De Jerez , vypálenou na 70 – 80 % alkoholu .
Winebrand – je od roku 1971 oficiální termín pro brandy vyrobenou v Německu . Podle německých předpisů musí winebrand zrát nejméně 6 měsíců v dubových sudech .
Arménská Brandy – patřila vedle gruzínské brandy k oporám tohoto segmentu dováženého do Československa . Nyní se bohudík začala u nás opět objevovat značka Ararat jejichž dějiny sahají až do roku 1887 , kdy začínali destilovat na třech alembicích ( destilačních přístrojích ) a dnes jich mají již dvanáct a pyšní se vlastní výrobou dubových sudů . Pokud někdy ochutnáte arménskou brandy Jerevan , vězte , že to je ta patrně nejsilnější podávaná vinná pálenka na světě o síle 57 % alkoholu .
Gruzínská Brandy – Odvíjí svou historii od 80. let 19. století , kdy v Tbilisi začal destilovat víno po delším školení ve Francii a Německu dr. David Saradžišvili . Lihovar E niseli používá výhradně alembiky a ke zrání malé dubové soudky . Přezdívaná brandy Gruzignac patřila mezi nejžádanější produkty v bývalém Československu a dnes se vrací na náš trh opět se svou kvalitou , historií a noblesou kvalitního destilátu .
Greek Brandy – Jméno Metaxa je v Čechách známé jako Řek Zorba nebo Onassis . Když Spyros Metaxa v roce 1888 poprvé kopnul aby vykopal místo na základní kámen svého prvního lihovaru v Pireu , našel téměř 2000 let starou řeckou minci , připomínající vítězství Athéňanů nad perským králem . Na minci byl reliéf salaminského válečníka na člunu . Motiv z mince se stal logem dnešního podniku . Některým lidem dělá dobře pocit , že v každé lahvi je ulito trochu toho středozemního slunce a hned při prvním doušku si představí slunné Řecko slunce , teplo a moře . Metaxa je brandy , která je obohacená pro sladší a vnímavější chuť muškátovým vínem a dalšími v tajnosti drženými přísadami , kořením a bylinami . Široká škála tohoto řeckého božského nápoje se nabízí od tříhvězdičkové brandy , přes pěti a sedmihvězdičkové brandy až po opravdové skvosty jako jsou Metaxa Grand Olympia a Metaxa Grand Reservé .
No teď brandy z trochu větší dálky a i tak trochu exotické .
Australská Brandy - Od 80 . let minulého století se začala podílet na domácím trhu s brandy až 75 % . V součastné době se destiluje především ve vinařských oblastech Jižní Austrálii , Viktorii a Novém Jižním Walesu . Zrání australské brandy probíhá v dubových sudech minimálně dva roky , není však výjimkou ani 20leté období . OLD na etiketě slibuje brandy nejméně 5 let uložené v sudu . VERY OLD má minimální hranici 10 let zrání . Kromě těchto srozumitelných označení je možno vidět u protinožců i označení X ,nebo XXX a třeba dvacetiletá brandy je XXXXXXX XO . Např. Mc Williams Brandy to sice dotáhla jen na 5 X ale s přídavkem Show Reserve deluxe Liquer Brandy .
Jihoafrická Brandy – se poprvé objevila v roce 1672 . Zprvu se destiloval z čehokoliv , jelikož se používala spíš jako dezinfekce . V 19 století však přicestoval do země René Santhagen , který přivezl sebou dva alambiky destilační kotle . Jeho produkce se stala již v roce 1909 základem výrobní legislativy , jak co do odrůd vinné révy , tak do destilačních procesů . V součastné době je brandy národním nápojem Jihoafrické republiky . Její vláda povzbuzuje kvalitu tím , že na zralejší produkci uvaluje redukovanou daň .
Kalifornská Brandy - začíná svou historii v polovině 19 . století , význam však nabyla až po druhé světové válce . Je lehčího těla a i jiné vůně než evropská . Většina zraje 2 – 12 let a je uložená v sudech od sherry nebo od burbonu whiskey .
Mexická Brandy – vychází z kvality domácích vín , kterých vstupuje do destilace 90 % veškeré produkce . Používají oba typy destilace a i oba typy uskladnění a zrání . Dějiny brandy v zemi začínají patrně v roce 1947 .
Pisso Brandy – bývalo destilováno v Peru a Chile . Dnes je to nejlepší z nejlepších vyráběno z muškátových hroznů v chilském údolí Elqui , na území , které nese místní označení Zona Pisquera . Pisku se dostalo v roce 1931 zaručení místa původu .
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Milan Pavlíček
Stav koňaku v minulém roce
Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - IV
První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - III
Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - II
Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - I
Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .
Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Pineau ?
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Armagnac
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.
Milan Pavlíček
Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách
Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...
Milan Pavlíček
Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...
Milan Pavlíček
Těstoviny na několik způsobů .
Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...
Milan Pavlíček
Degustace ? Proč ne !
V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...
Milan Pavlíček
Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .
Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....
Milan Pavlíček
Dobrý den, odtáhli mi auto .
Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...
Milan Pavlíček
Ausländischer mitarberter ve vlastní zemi .
Zrovna minulý týden takhle poslouchám rádio, kde před zprávami vysílají reklamy. Reklama na nově otevřený MEGA Kaufland, jaký je tam skvělý nákup za ještě lepší ceny. V zápětí hned reklama na nově znovu otevřené Tesco na Národní třídě, kde opět nabízeli nákup skvělého zboží za ještě skvělejší ceny. Jenže...
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x