Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Vepřový steak se skořicí
K tomuto receptu budeme potřebovat plátky z vykoštěné vepřové pečeně (kare), které paličkou naklepeme. Počet plátků nechám na Vás podle toho kolik Vás bude a podle toho jaký máte apetit. Tyto plátky naložíme na pár hodin do marinády. Příprava marinády - Do mísy vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přilejeme 1 deci oleje ( samozřejmě záleží kolik budeme mít plátků masa, které by mělo být v marinádě ponořené ), dále do marinády přidáme sůl, bílý mletý pepř a špetku mleté skořice, která spolu s citronovou šťávou dodá tu hlavní chuť. Pro zpestření chuti můžeme přidat kapku vodky nebo tequili. Plátky po odležení v marinádě opečeme na pánvi na rozpáleném tuku mírně do zlatova. Mezitím si uvaříme rýží dle návodu na obalu (cca 15 - 17 minut ve vroucí osolené vodě) nejlépe chutná jasmínová rýže, kterou můžeme po uvaření smíchat za horka se sušenými rozinkami. Po té maso vyjmeme z panve a podáváme na talíř spolu s rýží. Maso přelijeme vypečenou šťávou z pečeně. Myslím, že by se tomuto jídlu hodil dobrý bílý Tokaj nebo bílé Pineau a nebo bílé Porto.
Filety z ryby se skořicí
Použijeme filety z Pangasiuse, mořské štiky nebo tresky ( výběr je na Vás). Tyto filety opět namarinujeme a necháme minimálně dvě hodiny odležet v marinádě. Marináda - do mísy opět vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přidáme 1 deci oleje, dále přidáme sůl, koření na ryby a špetku mleté skořice. Mezitím si oloupeme brambory, které necháme vařit v osolené vodě do měka, pak je slejeme a opečeme na pánvi na rozpáleném tuku s na kolečka nakrájenou cibulí. Z marinády přesuneme rybu do pánve a na mírném ohní pečeme. Takto namarinovaná ryba se dá i grilovat v létě na grilu, jen jí zabalíme do alobalu. Opečenou rybu servírujeme spolu s popečenými bramborami a cibulkou. K tomu bych navrhoval bílé víno nabo lehčí červené.
Vánoční plněná kotleta
Použijeme opět plátky z vepřové pečeně nebo kotlety (počet nechám na Vás). Kotletu naklepeme paličkou a z boku ostrým nožem uděláme kapsu. Do kapsy pak vložíme náplň, kterou vytvoříme tím, že do mísy nasypeme hrst vlašských ořechů, hrst sušených rozinek, nakrájenou na proužky jednu cibuli, nakrájené na malé kostičky jedno jablko, bílý pepř, sůl, kávovou lžičku mleté skořice, 1 deci červeného vína a lžičku pimenta nebo chilli omáčky. To vše promícháme a naplníme s tím kotletu. Po té opečeme na pánvi na rozpáleném tuku. Jako přílohu si připravíme lehký bramborový salát, tím že uvaříme do měka oloupané a nakrájené brambory, ty necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na kolečka červenou cibuli a na malé kostičky kyselou nakládanou okurku. To vše smícháme v míse s vychladlým barmborem, přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice a kávovou lžičku cukru krupice. Celé to promícháme a můžeme podávat s opečenou kotletou. K tomu bych volil aromatičtější červené víno a jako digestiv koňak Prunier X.O.
Tak dobrou chuť !
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...
Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...
Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká
Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...
Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři
Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...
Prodej bytu 3+1, 65 m2, Frýdek-Místek, ul. Bezručova
Bezručova, Frýdek-Místek - Místek
2 650 000 Kč
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x