Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

13. 12. 2009 14:58:14
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

Vepřový steak se skořicí

K tomuto receptu budeme potřebovat plátky z vykoštěné vepřové pečeně (kare), které paličkou naklepeme. Počet plátků nechám na Vás podle toho kolik Vás bude a podle toho jaký máte apetit. Tyto plátky naložíme na pár hodin do marinády. Příprava marinády - Do mísy vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přilejeme 1 deci oleje ( samozřejmě záleží kolik budeme mít plátků masa, které by mělo být v marinádě ponořené ), dále do marinády přidáme sůl, bílý mletý pepř a špetku mleté skořice, která spolu s citronovou šťávou dodá tu hlavní chuť. Pro zpestření chuti můžeme přidat kapku vodky nebo tequili. Plátky po odležení v marinádě opečeme na pánvi na rozpáleném tuku mírně do zlatova. Mezitím si uvaříme rýží dle návodu na obalu (cca 15 - 17 minut ve vroucí osolené vodě) nejlépe chutná jasmínová rýže, kterou můžeme po uvaření smíchat za horka se sušenými rozinkami. Po té maso vyjmeme z panve a podáváme na talíř spolu s rýží. Maso přelijeme vypečenou šťávou z pečeně. Myslím, že by se tomuto jídlu hodil dobrý bílý Tokaj nebo bílé Pineau a nebo bílé Porto.

Filety z ryby se skořicí

Použijeme filety z Pangasiuse, mořské štiky nebo tresky ( výběr je na Vás). Tyto filety opět namarinujeme a necháme minimálně dvě hodiny odležet v marinádě. Marináda - do mísy opět vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, přidáme 1 deci oleje, dále přidáme sůl, koření na ryby a špetku mleté skořice. Mezitím si oloupeme brambory, které necháme vařit v osolené vodě do měka, pak je slejeme a opečeme na pánvi na rozpáleném tuku s na kolečka nakrájenou cibulí. Z marinády přesuneme rybu do pánve a na mírném ohní pečeme. Takto namarinovaná ryba se dá i grilovat v létě na grilu, jen jí zabalíme do alobalu. Opečenou rybu servírujeme spolu s popečenými bramborami a cibulkou. K tomu bych navrhoval bílé víno nabo lehčí červené.

Vánoční plněná kotleta

Použijeme opět plátky z vepřové pečeně nebo kotlety (počet nechám na Vás). Kotletu naklepeme paličkou a z boku ostrým nožem uděláme kapsu. Do kapsy pak vložíme náplň, kterou vytvoříme tím, že do mísy nasypeme hrst vlašských ořechů, hrst sušených rozinek, nakrájenou na proužky jednu cibuli, nakrájené na malé kostičky jedno jablko, bílý pepř, sůl, kávovou lžičku mleté skořice, 1 deci červeného vína a lžičku pimenta nebo chilli omáčky. To vše promícháme a naplníme s tím kotletu. Po té opečeme na pánvi na rozpáleném tuku. Jako přílohu si připravíme lehký bramborový salát, tím že uvaříme do měka oloupané a nakrájené brambory, ty necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na kolečka červenou cibuli a na malé kostičky kyselou nakládanou okurku. To vše smícháme v míse s vychladlým barmborem, přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice a kávovou lžičku cukru krupice. Celé to promícháme a můžeme podávat s opečenou kotletou. K tomu bych volil aromatičtější červené víno a jako digestiv koňak Prunier X.O.

Tak dobrou chuť !

Autor: Milan Pavlíček | neděle 13.12.2009 14:58 | karma článku: 9.64 | přečteno: 1524x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Bylo soužití Židů a Arabů vždycky tak problematické?

Strašné události, ke kterým došlo v posledních dnech v Izraeli , vedou každého slušného člověka, kterému se hnusí násilí, k zamyšlení: Vždycky se muslimové s židy takhle nenáviděli?

25.7.2017 v 8:25 | Karma článku: 10.37 | Přečteno: 369 | Diskuse

Jana Slaninová

Nepřirozené věci: rodičovská práva gayů

Koutkem oka mi zaškubaly diskuze o tom, co je v přírodě a mezi lidmi přirozené či nikoli. Co vlastně my, zplozenci civilizace, víme o přirozenosti?

25.7.2017 v 8:08 | Karma článku: 19.30 | Přečteno: 624 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Gen. Poslední...a výborný

Gen je jako otisk v kůži navěky, těžko jizvu zamaskujeme. Využijeme-li možnost, i to se trochu dá. Jsou však otisky, které jsou požehnáním a jizva ozdobou. Gen je daný. Anebo vytvořený. Třeba Fero Fenič i Břetislav Rychlík to umí

25.7.2017 v 1:04 | Karma článku: 15.27 | Přečteno: 477 | Diskuse

Ladislav Jílek

Šarbel Machlúf

Většině lidí to jméno asi nic neříká. Je to poustevník, který žil v 19. Století v Libanonu. Je uctíván jako světec a dnes je jeho svátek.

24.7.2017 v 21:30 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 176 | Diskuse

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Když kluci choděj s klukama a chtěj dítě….

No, když jsem si dneska přečetla titulek, že Ústavní soud dal rodičovská práva gayům, nevylítla jsem vzteky ze židle, protože by mi to bylo stejně houby platný. Jen jsem se přesvědčila v tom,

24.7.2017 v 20:20 | Karma článku: 40.91 | Přečteno: 2908 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2190
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac . TOPlist

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.