Degustace ? Proč ne !

V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...

Degustace ale není jen o tom, přijít vypít co se dá a opít se jedno po čem. Především se jedná o ochutnávání a hodnocení různých nápojů jednotlivých značek, stáří a odrůd vín a destilátů.

Proto jsem rád přijal pozvání na jednu takovou degustaci francouzkých červených vín a destiátů od pana Lopka z Grand Gourmet Clubu. Degustace se konala v Praze na Smíchově, v suterénu jedné útulné resteurace. Tomuto suterénu vévodil vinný sklípek nabo spíš vinný humidor plný lahvového skvostu. Do této ochutnávky zřadil frankofil a obchodník s francouzským vínem a destiláty pan Lopko nejprve výborná červená jihoafrická vína od francouzských vinařů. Poté následovali ušlechtilé francouzské destiláty Cognac, Armagnac, Calvados a jako zpestření vyníkající skotská whisky.

Ze skladby této nabídky bylo vidět, že organizátor degustace si dal oprvdu záležet ve výběru nápojů a prezentoval opravdové skvosty jako např. koňak Baché Gabrielsen, Monnet aj. K tomu všemu vévodil odborný výklad, ohodnocení různých značek a samozřejmě i jijich pořizovací cena.

Spolu s příznivci a nadšenci do kvalitního moku se vytvořil velmi příjemný večer, plný vyprávění a rozhovorů o dobrém víně a vyníkajících destilátech. Byli to lidé, které jsem většinou viděl poprvé ale zájem o dané téma nás seznámil všechny. Bylo o čem povídat, vyměnit si zkušenosti a názory. Možná jsou to blázni jako já ale především jsou to lidé, kteří se nespokojí s konzumací stolního nebo krabicového vína ze supermarketu. Hledají něco kvalitního pro zpestření života a prožívají požitky díky těmto vyníkajícím prostředkům. Já sám si  dám k vepřové s knedlíkem a zelím, raději dobře vychlazené pivo než nějakou chemickou limonádu, k dobře upravené rybě si také radějí otevřu láhev dobrého bílého vína nežli třeba Coca Colu. To vše můžu završit kvalitním digestivem třeba právě dobrým koňakem a né třeba peprmintkou.

Tento večer byl pro mne opravdovým a příjemným odreagováním, kde ve finále večera bylo možné si i prezentované nápoje zakoupit za velmi příznivé ceny. Vím že každý máte způsob odreagování a odpočinku jiný. Někdo zahrádkaří, někdo cvičí, běhá a někdo jen tak leží a válí se. Já jsem chtěl jen nastínit jeden ze způsobů relaxace a odpočinku.

Proto jsem se rozhodl uspořádat další degustaci s názvem " Cognac versus Armagnac " kde bych rád vytvořil příjemný večer s příznivci ušlechtilých destilátů. Na této degustaci, která se bude konnat ve vinném baru " Grand Cru " na Praze 1 , na rohu Petrského náměstí a Lodecké ulice , budeme srovnávat a hodnotit rozdíli mezi koňakem a armaňakem. Jejich rozdíly výroby, zrání a podávání. Toto příjemné posezení se bude konnat v hezkém prostředí vinného baru Grand Cru, 29 října v 19:00 hodin . Tak si udělejte čas a přijdte posedět a ochutnat vyníkající destiláty. Vstupné činí 250 korun a ochutnávat se bude okolo sedmi vzorků destilátu, také je pak možno tyto ochutnané destiláty hned zakoupit za výhodné ceny. Kdo by měl zájem zúčastnit se příjemného věčera s ušlechtilými destiláty, může se informovat na mém e-mailu. Děkuji, budu se na Vás moc těšit!

 

 

 

Autor: Milan Pavlíček | pondělí 19.10.2009 7:42 | karma článku: 6,39 | přečteno: 1378x