Koňak detailně IV - jak se to pije
K pití koňaku musíte mít i správné sklo. Sklenka baňatá na nízké nožce ve tvaru hlavy tulipánu nazívaná " NAPOLEONKA ". Pak sklenka na vyšší nožce ve tvaru tulipánu z čirého tenkého skla. Je důležité aby sklo bylo tenké, protože pak může jemné aroma pomalu stoupat z číše ohřívané dlaněmi. Profesionální míchači záměrně používají číše z tmavomodrého skla aby nebyli ovlivněni barvou koňaku nebo nějakým zakalením. Sklenku nikdy před podáváním NEPŘEDEHŘÍVÁME ! Nejvhodnější je přirozená teplota. Číše má být naplněná do jedné čtvrtiny aby vyniklo píjemné aroma. Když je sklenka přílš přeplněná, je množství uvolněného aroma příliš velké a silné. To samé naopak, je li ve sklence koňaku málo, aroma v tak malém množství naopak nevynikne.
První je vizuální vzhled. Barva by měla být zlatavá, jantarová až měděná. Záleží i na stáří koňaku, ty jsou většinou tmavší ale naopak mladší koňaky mohou být přibarvovány karamelem. Sklenku držíme za nožičku a lehkým nakloněním a zatočením vidíme jak koňak pomalu stéká po stěně sklenky.
Druhý je čich. Při posuzování aroma přidržte číši lehce v dlaních. Postupným zahříváním stoupá lehce jemné aroma. Pak přiložte lehce k nosu a nadechněte se skvělého aroma. Jemně zakružte sklenkou v dlani aby se promíchalo stoupající aroma a vdechli jste ho v patřičné síle. Pokud koňak stárne v sudu déle jak 20 let, projevuje se velmi vyhledávaným stylem " RANCIO ". Je aroma složené z kořeněných a vanilkově dřevitých tónů.
Třetí je samotné pití. Pije se po malých dávkách aby se prodloužil příjemný požitek. Koňak nechte rozvinout v zadní části úst, kde se nacházejí citlivé chuťové buňky . Chuť by se měla rozprostřít po celé zadní části patra. Čím déle chuť zůstává , tím má lepší " závěr ". Mladý koňak bude chutnat jako ohnivý a ostrý. Čím je koňak starší, tím je jemnější a má vyváženější komplexní chuť.
Láhev s koňakem by měla být skladována na stojato aby se koňak působením korku nekazil. Velmi staré koňaky jsou choulostivé na chlad a mohou se zakalit. Ideální je skladování při pokojové teplotě a ve tmě. Když budete koňak nalévat, hned pak po nalití láhev zavřete aby zbytečně nevyprchávalo aroma a koňak tím zvětrává. Po otevření by se láhev měla zkonzumovat maximálně do půl roku od prvního otevření. V součastné době lze koňak pít různými způsoby. Klasika je čistý, samotný koňak po dobrém jídle nebo s výborným doutníkem. Ale také už i s vodou, se sodou a s ledem. Myslím že v podávání koňaku jsou většina výrobců velmi konzervativní, až na velké firmy jako např. Martell, Remy Martin , Hennessy uvádějí na trh nové mladé koňaky jako V.S. , V.O. a V.S.O.P. určené k míchání napojů. Hennessy vytvořil koňak " PURE WHITE " který je určen přímo pro míchání nápojů. Cílem těchto firem je oslovit nejširší spektrum zákazníků. Hlavně mladé konzumenty a tím dokázat, že koňak se dá pít v jakémkoliv stylu.
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump
Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...
USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek
USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...
VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec
Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...
Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt
Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x