Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koňak v detailu II - jak se to dělá I.

Cognac je vlastně brandy ( brand wajn - pálené víno ). je to vinný destilát  ( vínovice ) destilován z vinných hroznů. V květnu 1909 se rozhodli obchodníci chránit svou značku COGNAC a proto si jí nechali patentovat...

Sklizeň vinné révy začíná od 25 září, oficálně však 29 září na den svatého Michaela. Sklizené vinné hrozny se svážejí na statky, kde jsou lisovány v horizontálních nebo pneumatických lisech. Vylisované víno se nechá 3 týdny fermentrovat a výsledkem je zkvašené slabé víno o 9 % alkoholu, ideálně připraveno k destilaci. Připravené zkvašené víno se destiluje v tradičním měděném kotli nazvané " ALEMBIC ". Pálí se charentskou metodou dvojí destilace. Nefiltrované víno se nalije do baňaté nádoby a zahřívá se, dnes už většinou plynem. Alkoholové výpary postupně stoupají vzhůru a shromažďují se v měděné kopuli zvané cibule nebo hruška. Z něj vychází trubice zvaná " LABUTÍ KRK ", která se mění v kondenzační spirálu, která pak prochází chladící nádobou do sběrné kádě. Po ochlazení tyto páry kondenzují a stává se z ní první pálenka jemně zakalená s obsahem 27 až 32 % alkoholu. Tato tekutina se nazívá " BROUILLIS " nebo li " PŘEDEK ". K druhé destilaci se používá měděný kotel s kapacitou 30 hektolitrů. Druhé destilaci se říká " LA BONNE CHAUFFE " kde destilér zvaný " BOUILLEUR ",odděluje velmi jemné prchavé prvky, jež se vypaří ze střední části jako první, při teplotě 22 až 27 stupňů. Této střední části se říká " SRDCE ", které se odchytává jakmile pálenka dosáhne 60 % alkoholu, nesmí však obsahovat více jak 72 % alkoholu. Oddělené další dvě části se nazívají " HLAVA " a " OCAS " které se vracejí k " BROUILLIS " a znovu se destilují. Je to velmi složitý proces vyžaduje opravdového odborníka Bouilleura s vytříbenou chutí. Různé palírny to dělají odlišnými způsoby ale u všech je velmi sledováno rozdělování příslušných frakcí tekutiny. Celý složitý proces trvá asi 16 až 24 hodin a veškerá destilace musí být ukončena nejpzději do 31 března následujícího roku od sklizně.

Po složitém destilačním procesu putuje čirý destilát v plné síle 70 % alkoholu do dubových sudů. Tato síla objemu alkoholu se brzy po destilaci redukuje buď destilovanou vodou nebo vodou smíchanou s koňakem. Zpočátku se redukuje na 50 % až 55 % alkoholu. Po té se redukuje postupně aby koňak neutrpěl příliš velkou změnu a to zhruba 5 % alkoholu za rok nebo v různých česových rozmezí podle délky zrání pro kterou je koňak určen. Opravdu staré koňaky mohou být lahvovány dokonce v plné síle, které dosáhnou samovolně časem 40 % alkoholu,jako jsou opravdu staré koňaky od firmy Giraud nebo Ménard ale většinou jsou také redukovány. Během zrání probíhá složitá chemická reakce které se říka " ÉLEVAGE - ŠLECHTĚNÍ ". Aby došlo k stejnorodosti, přidávají některé firmy do sudů s pálenkou " BOISÉ " dubové hobliny namočené v koňaku, které tím urychlují zrání. Vrchol zrání přichází kolem padesáti let. Po šedesáti letech už koňak ze dřeva sudu skoro nic nezíská a kvalita se může i naopak zhoršit. Proto se pak přelévá do skleněných demižónů, kde už dál nezraje. Tyto zásoby velmi starého a vzácného koňaku se uchovávají v temných sklepích zvané " PARADIS ". Některé firmy používají k dobarvení koňaku cukrový sirup - karamel, jiné firmy naopak karamel a dubové hobliny odmítají a nechávají koňak přírodně vyzrát. Před mícháním se 1 rok až 3 roky koňak přelévá do kádí o 100 až 200 hektolitrech, aby se ustálil a byl připraven pro míchání a další zpracování. Po celou dobu zrání prostupuje dřevěnými sudy samovolné odpařování koňaku. Říká se tomu  " ANDĚLSKÁ DAŇ ", úbytek odpařování činí kolem 3%. Proto sklepy zvané " CHAI " ve kterých sudy odpočívají, jsou pokryté černou plísní, která díky tomuto procesu vzniká.

Autor: Milan Pavlíček | neděle 13.9.2009 7:30 | karma článku: 18,83 | přečteno: 3600x
  • Další články autora

Milan Pavlíček

Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...

16.1.2013 v 6:32 | Karma: 7,02 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Cognac není jenom alkohol a drahé pití.

Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...

6.8.2012 v 8:05 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?

Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...

2.7.2012 v 7:35 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Když už piju , tak kvalitní alkohol.

Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...

15.1.2012 v 18:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

ARMAGNAC versus COGNAC

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...

25.5.2011 v 7:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 12631x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2614x
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac .