Koňak v detailu II - jak se to dělá I.
Sklizeň vinné révy začíná od 25 září, oficálně však 29 září na den svatého Michaela. Sklizené vinné hrozny se svážejí na statky, kde jsou lisovány v horizontálních nebo pneumatických lisech. Vylisované víno se nechá 3 týdny fermentrovat a výsledkem je zkvašené slabé víno o 9 % alkoholu, ideálně připraveno k destilaci. Připravené zkvašené víno se destiluje v tradičním měděném kotli nazvané " ALEMBIC ". Pálí se charentskou metodou dvojí destilace. Nefiltrované víno se nalije do baňaté nádoby a zahřívá se, dnes už většinou plynem. Alkoholové výpary postupně stoupají vzhůru a shromažďují se v měděné kopuli zvané cibule nebo hruška. Z něj vychází trubice zvaná " LABUTÍ KRK ", která se mění v kondenzační spirálu, která pak prochází chladící nádobou do sběrné kádě. Po ochlazení tyto páry kondenzují a stává se z ní první pálenka jemně zakalená s obsahem 27 až 32 % alkoholu. Tato tekutina se nazívá " BROUILLIS " nebo li " PŘEDEK ". K druhé destilaci se používá měděný kotel s kapacitou 30 hektolitrů. Druhé destilaci se říká " LA BONNE CHAUFFE " kde destilér zvaný " BOUILLEUR ",odděluje velmi jemné prchavé prvky, jež se vypaří ze střední části jako první, při teplotě 22 až 27 stupňů. Této střední části se říká " SRDCE ", které se odchytává jakmile pálenka dosáhne 60 % alkoholu, nesmí však obsahovat více jak 72 % alkoholu. Oddělené další dvě části se nazívají " HLAVA " a " OCAS " které se vracejí k " BROUILLIS " a znovu se destilují. Je to velmi složitý proces vyžaduje opravdového odborníka Bouilleura s vytříbenou chutí. Různé palírny to dělají odlišnými způsoby ale u všech je velmi sledováno rozdělování příslušných frakcí tekutiny. Celý složitý proces trvá asi 16 až 24 hodin a veškerá destilace musí být ukončena nejpzději do 31 března následujícího roku od sklizně.
Po složitém destilačním procesu putuje čirý destilát v plné síle 70 % alkoholu do dubových sudů. Tato síla objemu alkoholu se brzy po destilaci redukuje buď destilovanou vodou nebo vodou smíchanou s koňakem. Zpočátku se redukuje na 50 % až 55 % alkoholu. Po té se redukuje postupně aby koňak neutrpěl příliš velkou změnu a to zhruba 5 % alkoholu za rok nebo v různých česových rozmezí podle délky zrání pro kterou je koňak určen. Opravdu staré koňaky mohou být lahvovány dokonce v plné síle, které dosáhnou samovolně časem 40 % alkoholu,jako jsou opravdu staré koňaky od firmy Giraud nebo Ménard ale většinou jsou také redukovány. Během zrání probíhá složitá chemická reakce které se říka " ÉLEVAGE - ŠLECHTĚNÍ ". Aby došlo k stejnorodosti, přidávají některé firmy do sudů s pálenkou " BOISÉ " dubové hobliny namočené v koňaku, které tím urychlují zrání. Vrchol zrání přichází kolem padesáti let. Po šedesáti letech už koňak ze dřeva sudu skoro nic nezíská a kvalita se může i naopak zhoršit. Proto se pak přelévá do skleněných demižónů, kde už dál nezraje. Tyto zásoby velmi starého a vzácného koňaku se uchovávají v temných sklepích zvané " PARADIS ". Některé firmy používají k dobarvení koňaku cukrový sirup - karamel, jiné firmy naopak karamel a dubové hobliny odmítají a nechávají koňak přírodně vyzrát. Před mícháním se 1 rok až 3 roky koňak přelévá do kádí o 100 až 200 hektolitrech, aby se ustálil a byl připraven pro míchání a další zpracování. Po celou dobu zrání prostupuje dřevěnými sudy samovolné odpařování koňaku. Říká se tomu " ANDĚLSKÁ DAŇ ", úbytek odpařování činí kolem 3%. Proto sklepy zvané " CHAI " ve kterých sudy odpočívají, jsou pokryté černou plísní, která díky tomuto procesu vzniká.
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch
Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...
Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti
Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...
Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat
Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...
Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou
Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...
Pronájem bytu 2+kk, Praha 11
Čenětická, Praha 4 - Chodov, okres Praha
16 000 Kč/měsíc
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x