Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koňak v detailu I - kde se to dělá .

Na západním pobřeží Francie se nachází department Poitou - Charente, kde se pěstuje vinná réva provýrobu koňaků...

Oblast kolem řeky Charente je vhodná pro pěstování révy , má dobré klimatické podmínky o průměrné roční teplotě 13,3 stupňů . V létě okolo 21,8 stupňů a v zimě okolo 6,6 stupňů . Tato oblast je rozdělena na šest apelací . Grande Champagne , Petite Champagne , Borderies , Fins Bois , Bons Bois , Bois Ordinaires .

 Srdce oblasti v křídové krajině leží v Grande Champagne . Zde je půda bohatá na vápence , proto se zde rodí koňak s jemným květinovým aroma , které vyžaduje dlouhé zrání v sudech . Tato oblast zvaná " CRUS " má rozlohu asi 13 249 ha. Ve středu této oblasti najdeme město Segonzac a na severním okraji leží nejznámější město Cognac .

Druhá významná oblast " crus " je Petite Champagne o rozloze asi 15 268 ha. která je uznávána až od roku 1938 a tvoří kolem Grande Champagne rozsáhlý půlkruh . Najdete tu zanámá města jako Jonzac , Archiac , Barbezieux . Tato "crus " je také bohatá na vysoký obsah křídy v půdě . Koňak vyroben z obou těchto oblastí nazíváme " FINE CHAMPAGNE " musí ale obsahovat alespoň 50% produktu z Grande Champagne .  

Třetí oblast je nejmenší ze všech " crus " s názvem Borderies a velikosti 4 056 ha. Obsahuje o polovinu méně křídy než ostatní oblasti . Má velmi bohatou půdu a ojedinělé mikroklima . Koňak z této oblasti má jemnou květinovou chuť a aroma po fialkách . Rychle zraje v sudech ale je velmi náročný na míchání díky svému specifickému charakteru . Crus leží severně od města Cognac a sídlí tu města Burie , Richemont .

Další olasti jsou Fins Bois , Bons Bois , Bois Ordinaires . Původně to byli zalesněné oblasti " Bois " znamená LES . Okolo roku 1650 se tyto oblasti začali kultivovat na vinice.

Fins Bois leží severně od Cognacu a tvoří rozsáhlý kruh okolo předešlých třech oblastí . Pokrývá plochu 31 216 ha. a můžete tu navštívit města Saintes , Angouleme . Z této úrody vzniká až 40 % produkce koňaku .Půda je zde tvrdá , vápencová a vzniká zde plný , hladký koňak rychle zrající .

Bons Bois má jílový podklad s malým podílem křídy . Vinice zabírají 9 277 ha. a vyrobený koňak zde zraje opravdu rychle a má drsnější chuť . 

Bois Ordinaires pokrývá vnější okraje všech " crus " s větší částí u pobřeží Atlantiku a zahrnuje i ostrovy Orléon a Ré . Stojí tu města Royan , Rochefort , Le Rochelle . Vinná réva tu ale zabírá pouze 1 066 ha. kvalita je nízká a upřednostňuje se zde spíš rybolov a turistický ruch .

Vysazuje se zde modrá réva pouze na 3 754 ha. a bílá réva - koňaková na 81 382 ha. Odrůda " Ugni Blanc " zabírá zde 95% vinic , lisuje se z ní lehké víno s vasokým obsahem kyselin což tvoří skvělý základ pro destilaci . Druhá nejčastější je " Folle Blanche " která dává relativně neutrální víno . Další je odrůda " Colombard " z které se vyrábí víno s nižším obsahem kyselin a vyšším obsahem alkoholu , které u destilérů není moc žádoucí . Ostatní odrůdy jsou vysazovány ve velmi malém množtví jako např. Montils , Sémillion , Blanc Ramé . Dříve se réva vysazovala jako keře a dnes se vysazují v řadách 2,90 m. od sebe . Sklizeň začíná kolem 29 září  na den svatého Michaela , probíhá strojově . Jen málo vinic se sklízí ručně ,  tato réva je určená k dlouhému zrání pro staré koňaky . Réva se sváží na statky , kde se lisuje v pneumatických nebo horizontálních lisech aby se nerozdrtily jadérka . Pak by vylisované víno mohlo být nahořklé .

Autor: Milan Pavlíček | sobota 12.9.2009 18:00 | karma článku: 10,17 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Milan Pavlíček

Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...

16.1.2013 v 6:32 | Karma: 7,02 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Cognac není jenom alkohol a drahé pití.

Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...

6.8.2012 v 8:05 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?

Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...

2.7.2012 v 7:35 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Když už piju , tak kvalitní alkohol.

Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...

15.1.2012 v 18:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

ARMAGNAC versus COGNAC

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...

25.5.2011 v 7:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 12631x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku v minulém roce

Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...

3.1.2011 v 7:35 | Karma: 9,85 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - IV

První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...

27.9.2010 v 7:19 | Karma: 7,56 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - III

Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...

12.9.2010 v 8:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - II

Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...

31.8.2010 v 7:38 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - I

Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...

19.7.2010 v 7:01 | Karma: 6,30 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .

Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...

13.7.2010 v 7:39 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Pineau ?

Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

26.4.2010 v 7:32 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Brandy

Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

6.4.2010 v 8:13 | Karma: 18,69 | Přečteno: 8649x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Armagnac

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.

4.4.2010 v 13:31 | Karma: 11,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách

Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...

25.1.2010 v 7:23 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

13.12.2009 v 14:58 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Těstoviny na několik způsobů .

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...

7.12.2009 v 7:42 | Karma: 11,68 | Přečteno: 2667x | Diskuse| Osobní

Milan Pavlíček

Degustace ? Proč ne !

V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...

19.10.2009 v 7:42 | Karma: 6,39 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .

Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....

1.10.2009 v 7:40 | Karma: 10,96 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Dobrý den, odtáhli mi auto .

Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...

30.9.2009 v 6:51 | Karma: 23,23 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2614x
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac .