Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdeněk Pohlreich - Don Quichote české gastronomie

Tak nám za nedlouho začne druhá řada gastronomického televizního pořadu " ANO ŠÉFE " kde dominuje pan kuchař, pan Zdeněk Pohlreich. Ano nazval jsem ho Don Quichtem naší gastronomie, protože se snaží dělat a prezentovat moderní gastronomii tak jak se má dělat. V našich restauracích s tím hodně bojuje a dlouho ještě bude.

Často vyslechnu rozhovor, kdo je lepší, Pohlreich nebo Babica ? a divák hodnotí sledovanost. Mnohé naše hospodyně hodnotí, který je sympatičtější a že, Pohlreich je větší hulvát atd. Z větší části je to přehrávané a směrovné aby to mělo šťávu a tím stoupala i sledovanost. Jenže tyto dva kulinářské pořady se nedají srovnávat, protože je každý o něčem jiném. Babica vaří, rozdává recepty a kuchařské fígle. V pořadu " Ano šéfe " se poukazuje na stav naší gastronomie. Jaká je, co je v ní špatné a jakým směrem by se měla ubírat.

Bohužel mi snaha o změnu k lepšímu především v menších restauracích, přjide jako boj s větrnými mlýny. Vím, že pan Pohlreich se snaží personálu ukazovat nové trendy a snahu vařit z čerstvých a kvalitních surovin, jenže to právě mnohdy nejde. V první řadě v tomto odvětví pracuje nedostatečně finančně ohodnocený personál a tím padá i veškerá motivace. Dobrý kuchař či číšník pobírá stejný plat jako lempl, který se jen veze. Jelikož tento obor trpí nedostatkem pracovních sil, restauratér pak přijme kohkoli jen aby měl nějaký personál na provoz podniku, o kvalitě ani nemluvím.

Myslím si, že tím pak vzniká začarovaný kruh, kde se podnikatel snaží snížit náklady na chod podniku na co nejméně. Kuchař pak nemůže pracovat se sehraným týmem, protože není finančně ohodnocen a personál se mu tam stále mění. Přicházejí nový a nový občas i nevyučeni v oboru a nebo dokonce levná pracovní síla z východu. Nemůže pracovt s těmi čestvými a kvalitními surovinami, protože mražené a druhé jakosti jsou levnější. Obsluha a servis také nepodává dobrý servis, protože je často neproškolená a ani neví co prezentuje a roznáší, o způsobu obsluhy už také ani nemluvím. To vše pak končí u nás zklamaných a nespokojených zákazníků.  

Sám pracuji patnáct let v gastronomii a vím, že kdyby se tento pořad u nás v restauraci natáčel, tak změny vydrží jen po čas natáčení a pomalu se to vše opět vrátí do starých zajetých zvyků. Mě se pořad líbí ale těžko pan Pohlreich udělá velkou, zásadní změnu v malé restauraci na malém městě, kde obracejí každou korunu a rozmýšlejí, do čeho investovat nejdříve. Kuchyňská moderní technologie je šíleně drahá a malý nebo střední podnikatel si jí nemůže dovolit. Proto radši sáhne po co nejlevněším řešení z druhé ruky, to samé je i nákup surovin.

V málo přpadech se přestavba v lepší a prosperující provozovnu povede ale také to stojí šíleně moc úsilí, námahy, nervů a hlavně peněz. Proto přeji panu Pohlreichovi pevné nervy, ať těch povedených, prosperujících restaurací přibívá abychom se mohli taky někde dobře najíst za slušné peníze. 

Autor: Milan Pavlíček | středa 9.9.2009 9:00 | karma článku: 29,14 | přečteno: 4006x
  • Další články autora

Milan Pavlíček

Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !

Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...

16.1.2013 v 6:32 | Karma: 7,02 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Cognac není jenom alkohol a drahé pití.

Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...

6.8.2012 v 8:05 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1866x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?

Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...

2.7.2012 v 7:35 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Když už piju , tak kvalitní alkohol.

Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...

15.1.2012 v 18:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

ARMAGNAC versus COGNAC

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...

25.5.2011 v 7:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 12629x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku v minulém roce

Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...

3.1.2011 v 7:35 | Karma: 9,85 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - IV

První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...

27.9.2010 v 7:19 | Karma: 7,56 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - III

Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...

12.9.2010 v 8:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - II

Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...

31.8.2010 v 7:38 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Cognacu - I

Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...

19.7.2010 v 7:01 | Karma: 6,30 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .

Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...

13.7.2010 v 7:39 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Pineau ?

Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...

26.4.2010 v 7:32 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Brandy

Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...

6.4.2010 v 8:13 | Karma: 18,69 | Přečteno: 8649x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Což takhle dát si Armagnac

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.

4.4.2010 v 13:31 | Karma: 11,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách

Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...

25.1.2010 v 7:23 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .

Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...

13.12.2009 v 14:58 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Těstoviny na několik způsobů .

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...

7.12.2009 v 7:42 | Karma: 11,68 | Přečteno: 2667x | Diskuse| Osobní

Milan Pavlíček

Degustace ? Proč ne !

V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...

19.10.2009 v 7:42 | Karma: 6,39 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .

Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....

1.10.2009 v 7:40 | Karma: 10,96 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní

Milan Pavlíček

Dobrý den, odtáhli mi auto .

Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...

30.9.2009 v 6:51 | Karma: 23,23 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2614x
Jsem jeden z mála fandů ušlechtilých destilátů , jako je " Eau de Vie " voda života a tou je pro mne Cognac .