Koňak nebo brandy
Takže koňak nebo brandy ? Tak to se musím vrátit trochu do historie, kdy někdy ve dvanáctém století se v kraji Charénte na západním pobřeží Francie u Atlantského oceánu obchodovalo se solí a angličtí, skandinávští a holandští obchodníci skupovali sůl ale už tenkrát také víno . Jenže víno se při dlouhých plavbách na sever se kazilo a holandští obchodníci přišli na nápad zkvašené víno pálit v destilačních kotlích. Po krátké době instalovali destilační zařízení přímo ve Francii ve městě Cognac a jeho okolí . Tím se obchod s touto pálenkou začal rozvíjet a lidé tuto pálenku nazvali " brand wajn " pálené víno . Tento název se pak později uchytil už jeko " brandy ".
V osmnáctém a devatenáctém století byl už obchod s koňakem ve velkém rozmachu. Koňak se začal v roce 1850 vyvážet v lahvích, což doposud byl vyvážen pouze v dubových sudech. Hlavně už tu byli obchodníci, kteří začali vyvážet do zámoří, na dálný východ a do Ruska, přímo na carský dvůr jako např. firma Camus .
Díky tomuto rozmachu se začalo pálit brandy v různých koutech Evropy, tím vznikala konkurence mnohdy s nekvalitním brandy, které kazilo pověst tomu z kraje Charénte . Proto se vinaři, palírníci a obchodníci s tímto nápojem rozhodli chránit svou značku Cognac a v květnu 1909 nechali tuto značku státem patentovat. Od té doby jen pálenka vypálená v této části Francie, v kraji Charénte, se může nazívat COGNAC. Veškerá ostatní pálenka, pálená v jiné části světa je jen brandy.
Tím nechci nějak zatracovat ostatní brandy. Co takový Armagnac, který je koňaku velmi podobný, vyníkající a někteří odborníci tvrdí, že i lepší. Je to takový jeho francouzský bratr i když se tvrdí, že je to hrdý gaskoňský nápoj a tím víc francouzský. Pak tu máme Řecko a jeho Metaxu plnou slunce. Je trochu sladší a kořeněná ale když si dám Metaxa Olympia nebo Réservé, vidím to moře, slunce a pohodu. Nemohu zapomenout na skvost u nás zvaný " GRUZIŇÁK " za totality lepší zboží. Nštěstí se sem už začal opět dovážet a navíc i arménské brandy, to vše výborné kvality a rozumné ceny. Španělské brandy, taky velmi známé a výborné. Na můj vkus trochu sušší a ostřejší ale charakteristické svému Španělsku, plné slunce a tmperamentu, což potvrdí takové značky jako Torres, Esplendido nebo Osborme Mango.
Hlavně nemohu opomenout naší domací výrobu, kterou reprezentuje Stock brandy - Plzeň Božkov. Dobré brandy, sladší a kořeněné ale hlavně z dobrou cenu a člověk ví co pije. Dále R.Jelínek - Vizovice, už léta vyrábí dobré brandy. Minulý týden jsem viděl zrovna láhev brandy Jelínka z Vizovic asi třicet let starou v aukci a byla o ní celkem mela. To značí že to asi dobrý a kvalitní bude, když je o to takový zájem. Do této kategorie bych mohl počítat i vínovici z Ústí a to je Stará Myslivecká. Je pravda, že tam už jsou přidané nějaké ty tajné bylinky ale stále je to pálenka z vína. Pádem totality padla i ona trochu v zpomění ale vrátila se opět na trh s dobrou reklamní kampaní a její prodej jde opět vzhůru.
Do těď jsem chválil a rozplíval se nad různými světovými a domácími značkami ale ve finále chci taky upzornit na patoky nabízené už taky v kamenných obchodech, od prodejců z dálného východu, kteří se jen přesunuli z tržnic do normálních obchodů. Ano ceny jsou dobré až lákavé a etikety skoro stejné ale obsah je jen líh bůhví odkud s různými esencemi. Tyto lidé se naučili skvěle falšovat cokoli a s brandy ani koňakem to nemá nic společného. Ony ani diskontní prodejny většinou německých řetězců neprodávají taky nic dvakrát kvalitního. Jde většinou o brandy dovážené z Německa s hezkou etiketou ale obsah Vás pak velmi zklame a říkáte si proč sem si raději nekoupil náš dobrej Božkov, Jelínka nebo starýho dobrýho Myslivce.
Milan Pavlíček
Koňak Martell Gordon Bleu slaví sto let !
Minulý rok 2012 jsme mohli zaznamenat různá kulatá výročí jako například 20 let rozpadu Československa, nebo v dubnu minulého roku sto let od potopení Titaniku ale pro nás příznivce koňaku se rok 2012 nesl ve víru oslav sto let skvělého koňaku MARTELL GORDON BLEU...
Milan Pavlíček
Cognac není jenom alkohol a drahé pití.
Když někdo z nás uslyší slovo "koňak", první se mu vybaví láhev nejakého drahého, fajnového pití odněkud z Francie...
Milan Pavlíček
Bílý koňak – vodka nebo brandy? Koktejly pro mladé?
Většina z nás vnímá koňak jako luxusní a drahé pití. Myslím ale, že je to především díky dlouholetému konzervativnímu přístupu výrobců koňaku...
Milan Pavlíček
Když už piju , tak kvalitní alkohol.
Tak se zase jednou po dlouhé době prodírám nabídkami koňaků na našem trhu abych byl v obraze co, kde a zakolik se nabízí a jaké jsou novinky na našem trhu ...
Milan Pavlíček
ARMAGNAC versus COGNAC
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr cognac. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d ́Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac...
Milan Pavlíček
Stav koňaku v minulém roce
Začíná se psát rok 2011 a já si dovoluji stručně shrnout život tohoto destilátu " Eaux De vie " za minulý rok . Jsem velice rád , že zájem o ušlechtilé destiláty stoupá a je nás více těch bláznů ve svém světě Cognacu , Armagnacu , Whisky , Whiskey a Calvadosu a jiných ušlechtilých destilátů ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - IV
První ochutnávka u Martellu se zdařila . Vešli jsme do sídla firmy starou branou , dali se přes hezký a sterostlivě udržovaný park a už nás vítal vstup do historické budovy k prohlídce ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - III
Lyon za námi , cesta ubíhala noční Francií a my se hnali místními cestami přes spící vesnice a městečka k nájezdu na dálnici E 70 a dál po ní k většímu městu Clermont Ferrand , další vyznačený bod v itineráři ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - II
Léto pomalu utíkalo a Francie byla už už skoro za rohem . Ještě jsme s Jirkou na letních zahrádkách popíjeli a ladili nějaké podrobnosti kolem naší expedice . Jako například ubytování u Jirky kamaráda v Německu ve městě Ludwigshafen spojené s městem Mennheim . Před pár lety tam Jirka pracoval pár let v hotelu Ramada a seznámil se tam mimo jiné s číšníkem Marco , který původem Ital si vzal německou pekařku se kterou už stejně nežije . Je to postarší , drobný a hlavně příjemný chlapík , který rád maluje obrazy a hlavně nás u sebe nechá přespat při cestě za naší touhou ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Cognacu - I
Poitou Charentes je j západní department Francie jehož břehy omývá Atlantik . Je to kraj pestrý a různorodý , který se živý především turistikou díky své poloze u oceánu a města jako třeba Royan nebo La Rochelle turistikou jen žijí . Samozřejmě je tu i rybolov a zemědělství ale pro mě nejzajímavější je v tomto kraji pěstování vinné révy a výroby koňaku ...
Milan Pavlíček
Pozdravy z Gognacu aneb jak jsem poznal koňak .
Jako každý z nás i já si v době dospívání prožil různé seznamování s alkoholem . Samozřejmě nechybělo takové to vytahování a machrování , kdo toho co nejvíce vypije a nic mu není atd. Zkoušeli jsme všechno možné ale vzhledem na náš studentský věk , hlavně levné . Na chatě na venkově dominovalo pivo a nějaký ten rum a Fernet . V Praze jsme byli spíš vinárnickými typy a ve vinárně Arkádia , která byla naší domovskou základnou jsme holdovali vodce , Becherovce , sem tam nějaká ta Whisky ( ale o výplatě ) a pak často míchané nápoje . Tenkrát jsem o koňaku věděl jen že je to francouzské fajnové pití za těžký peníz ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Pineau ?
Pineau des Charentes je v podstatě sladké víno , které vzniká zásahem člověka . Je to francouzské likérové víno , které se vyrábí z vinných hroznů na území kraje Charente , známé produkcí koňaku ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Brandy
Brandy je pálenka z vinné révy . Název Brandy vzniklo ze dvou slov brand wajn neboli pálené víno . Po našem Brandy můžeme nazývat Vínovice . V prvé řadě i Cognac a Armagnac jsou Brandy ale ty jsou státem chráněny a patentovány , že jejich název smí pocházet pouze z oblasti Charenté Cognac a Armagnac z oblasti Gaskoňska . Dnes ale ostatních Brandy ze světa ...
Milan Pavlíček
Což takhle dát si Armagnac
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.
Milan Pavlíček
Stav koňaku a ušlechtilých destilátu v Čechách
Na počátku tohoto roku jsem zaznamenal na našem trhu 54 koňakových značek. Jsem rád, že se pomalu přidávají i další značky. Bohužel tomu součastná doba a tkzv. hospodářská krize nenahrává...
Milan Pavlíček
Uvaříme něco ? - Skořice trochu jinak .
Skořice v naší kuchyni a většinou v naší mysli je braná jako ingredience do sladkých pokrmů. Ano je to významné koření do štrůdlů a svařáků, které jsou v tomto období velmi aktuální ale zkusíme skořici v kuchyni využít i jinak...
Milan Pavlíček
Těstoviny na několik způsobů .
Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se s Vámi podělit o nějakou tu mňamku když už dělám v té gastronomii. Můj přítel, také bloger se do vaření na blogu pustil aníž by byl kuchařem. Jen ho to baví, má dobré nápady, je kreativní a prostě mu to jde. Tak si říkám proč ne ?...
Milan Pavlíček
Degustace ? Proč ne !
V dnešní uspěchané době, plné stresu, politické špíny a krize, je potřeba taky zastavit, vypnout a odreagovat se. Já to řeším svým koníčkem " koňáčkem " a uchyluji se ke svému oblíbenému koňaku. Vyvrcholením tohoto odreagování někdy taky bývá degustace...
Milan Pavlíček
Koňak v detailu - IV - obsuha , servis , prodej .
Jak už jsem psal v předešlém článku " Stav koňaku v Čechách" , nejsme zrovna národ, který by tento nápoj nějak moc konzumoval. Naštěstí už jsou mezi námi nadšenci, kteří se o ušlechtilé destiláty také zajímají....
Milan Pavlíček
Dobrý den, odtáhli mi auto .
Tak začal můj telefonát na policii ČR. Řekněte mi SPZ Vašeho auta, lakonicky se ozvalo na drué straně. Nahlásil jsem co bylo potřeba k ověření. Odpověď " Jó máte to na parkovišti v Košířích" a s bohem...
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2614x